Menu
Kronprinsesse Mary av Danmark besøkte Preikestolen utenfor Stavanger torsdag. Besøket var preget av tåke på platået, men kronprinsesse Mary satte likevel pris på turen. Foto: Kronprinsesse Mary av Danmark / NTB

Kronprinsesse Mary åpnet grønt seminar i Oslo

Kronprinsesse Mary av Danmark åpnet fredag et seminar om fremtidens grønne byer ved Oslo rådhus. Også det norske kronprinsparet deltok.

Av NTB | 10.06.2022 10:15:56

Kuriosa og kjendiser: Den danske kronprinsessen åpnet fredag konferansen «Fremtidens grønne, bæredyktige og klimasikre byer» i Oslo rådhus. Også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er til stede på seminaret.

– I Danmark og Norge har vi satt oss mål om å gå foran og vise vei. Vi har vilje og verdiene som skal til for endringer. Vi har oppfinnsomhet, ressurser, kompetanse og kapasitet til å lykkes. Det er komplekse problemstillinger, og det er behov for å tenke langsiktig og helhetlig, sa kronprinsesse Mary i sin åpningstale.

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) er vert for seminaret, der næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og Danmarks næringsminister Simon Kollerup (S) var blant innlederne.

Senere fredag deltar kronprinsesse Mary på et arrangement på Forskningsparken i Oslo hvor hun skal hilse på danske virksomheter. Hun skal også delta på åpningen av Nasjonalmuseet.

– Byene i Norge og Danmark er attraktive steder å bo og være i. Begge hovedsteder ligger i nærheten av skjønne naturområder, sa kronprinsessen under sin åpningstale.

Hun pekte på at begge land allerede har begynt å merke konsekvensene av klimaendringene.

– Det mest omfattende eksempelet var da København ble rammet av et kraftig styrtregn i juli 2011. Det forvoldte stor skade, og det kostet forsikringsselskapene omtrent fem milliarder danske kroner. Det var en øyeåpner, og hadde også store konsekvenser for mange mennesker.

– Løsninger i den skala det skal til krever enn helt ny grad av oppfinnsomhet. Samtidig er det et positivt lysglimt at det viser seg at endringer faktisk er mulig. Prosjekter som følge av samarbeidet mellom Danmark og Norge har allerede fått positive konsekvenser flere steder.

– I går oppfylte jeg et ønske jeg har hatt lenge. Jeg fikk muligheten til å gå opp til Preikestolen. Utsikten skulle etter sigende være helt praktfull, men dessverre var ikke været med oss. Likevel var det en storslått natur å se.

Hun trakk også paralleller til fredagens seminar.

– Igjen ble jeg minnet på hvor viktig det er at vi passer godt på naturen, sa kronprinsessen i talen.

Etter turen på Preikestolen postet også kronprinsessen et bilde på Instagram som viste den tåkete ferden.

– Kun gjennom samarbeid på tvers av land, fagområder og næringer kan vi sikre at vår vakre klode også i fremtiden kan gi kommende generasjoner muligheten for å oppleve det jeg gjorde i dag, skrev hun.

Seminaret handler om norsk-dansk erfaringsutveksling om konkrete løsninger for fremtidens grønne byutvikling og klimasikre byer i Norge og Danmark.

Torsdag besøkte den danske kronprinsessen Preikestolen utenfor Stavanger. Besøket var preget av tåke på platået, men kronprinsesse Mary satte likevel pris på besøke.

(©NTB)

Flere nyheter: