Menu
Terje Halleland i Fremskrittspartiet er sterkt kritisk til regjeringens fastprisregime. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kritiserer Vestres strømløsning

– Fastprisavtalene er et valg mellom pest eller kolera. Det sier energipolitisk talsmann Terje Halleland i FrP.

Av Egil M Solberg | 16.12.2022 22:14:44

Strømpriser: Høyresiden er alt annet enn imponert over fastprisavtalene som næringslivet kan inngå fra neste år.

Venstre vil imidlertid legge frem to nye forslag over helgen.

– Med fastprisavtalene som nå er ute på markedet, har svært mange bedrifter i realiteten fått et valg mellom pest eller kolera av regjeringen, sier Terje Halleland, energipolitisk talsperson i Frp ifølge Aftenbladet.

Pesten er et historisk høyt spotprismarked, forteller han.

– Mens kolera er fastprisavtaler som vil forplikte bedriftene til avtaler på 5–7 år med priser som er tre ganger høyere enn snittet de siste 10 årene, sier Halleland til avisa.

Fredag avholdt næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) pressekonferanse om strømstøtte og fastprisavtaler.

Vestre trakk der frem at det ser ut som at konkurransen har begynt å slå inn i markedet, en kort uke etter at de første avtalene ble lansert.

– Allerede nå ser vi femårsavtaler ned mot 80 øre og at treårskontraktene har falt nesten 25 prosent i pris de siste dagene.

Halleland i Frp mener ifølge avisa at fredagens oppdatering fra næringsministeren bekrefter at avtalene vil være for dyre for de aller fleste bedrifter.

– Regjeringen kommer seg ikke bort fra at vi har noen grunnleggende og strukturelle problemer i kraftmarkedet som krever andre politiske løsninger enn de regjeringen her skisserer. Derfor har Frp vært tydelige på at vi må begrense krafteksporten til utlandet, redusere prissmitten gjennom utenlandskablene og innføre en midlertidig makspris på 50 øre per kilowattime, sier han ifølge Aftenbladet.

Flere nyheter: