Menu
Steven McCraw fra Texas Department of Public Safety kritiserer politiets reaksjon på skoleskytingen i Uvalde – spesielt tiden det tok å stanse drapsmannen. I stedet for å umiddelbart bryte seg inn i et av klasserommene på skolen og stanse gjerningspersonen, valgte innsatslederen å vente på et taktisk team med utstyr. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB

Kritikken øker mot Texas-politiet etter skoleskytingen

Politiet i Texas får flengende kritikk for sin opptreden under skoleskytingen. Fredag ble det kjent at politifolkene ventet 47 minutter utenfor klasserommet.

Av NTB | 28.05.2022 01:15:55

Kriminalitet og rettsvesen: Da gjerningsmannen til sist ble skutt av en grensevakt, var det gått halvannen time fra han først ankom åstedet i bil.

Det vekker oppsikt at Texas-politiet endrer sin forklaring om hendelsen.

I den siste uttalelsen gitt fredag, opplyser de at den 18-årige gjerningsmannen gikk uforstyrret utenfor Robb Elementary i Uvalde i 12 minutter før han tok seg inn på skolen der han drepte 19 barn og to lærere. Motivet er stadig uklart.

Det motsier tidligere uttalelser fra politiet, som konkluderte med at drapsmannen ble konfrontert og skutt på av politiet kort tid etter at han ankom stedet.

Det store spriket i tidsrom, kombinert med videoer som viser frustrerte foreldre som blir taklet og lagt i håndjern av politiet mens drapsmannen fortsatt var inne på skolen, har ført til økende sinne og kritikk fra etterlatte og offentligheten.

Fredag sa Abbott at han er rasende etter å ha blitt «ført bak lyset». Tidligere har han sagt til journalister at han bare gjentok det han hadde blitt fortalt.

– Informasjonen jeg ble gitt viste seg å, til dels, være unøyaktig, sa han. Videre la han til at det må til en inngående og grundig etterforskning for å finne ut akkurat hva som skjedde.

– Det var feil avgjørelse, punktum. Det er ingen unnskyldning for det. Vi mener politiet burde tatt seg inn så fort som mulig, konstaterte Steven McCraw, som leder Texas Department of Public Safety.

Ifølge nyhetsbyrået AP trodde ikke innsatslederen på stedet at barna var i fare, og at skoleskytteren hadde låst seg inne på et klasserom, selv om både lærere og barn flere ganger ringte politiet.

Blant dem var en jente som ringte nødnummeret 911 og sa «Vær så snill å sende politiet». McCraw sier at etterforskerne ikke vet om barn ble drept mens politiet sto på gangen.

Nå krever flere en granskning av politiet innsats under tragedien, skriver BBC.

– Vi har alle det vondt inni oss, sa han.

Escalon sa på pressekonferanse at 18-åringen krasjet bilen sitt i nærheten klokken 11.28 og at det første nødanropet kom inn til politiet fire minutter senere. Ifølge Escalon var politiet på stedet 11.36, men det er fortsatt uklart hvor nært de kom gjerningspersonen eller om de forsøkte å gå inn på skolen, skriver kanalen.

Politiet sa først at de tok seg inn på skolen tidlig, men at de tok dekning etter å ha kommet under kraftig ild. Det gikk Escalon tilbake på torsdag.

Først klokken 12.58 ble 18-åringen skutt og drept av en taktisk eliteenhet fra USAs grensepatrulje. Escalon tonet ned tidligere uttalelser fra politiet om at det hadde vært pågående skuddvekslinger under tragedien.

– Mesteparten av skuddene falt i begynnelsen, sa han, ifølge BBC.

Vitner har sagt at politiet var nølende med å konfrontere drapsmannen, og videoer fra åstedet viser at politimennene samlet seg utenfor skolen mens de ble oppfordret av desperate familiemedlemmer til å storme bygningen. En far skal ha foreslått å gå inn uten å vente på politiet, ifølge AP.

Det har også blitt stilt spørsmål ved påstander fra guvernør Greg Abbott, som tidligere denne uken hyllet den raske responsen til politimennene som utvekslet skudd med gjerningspersonen før han gikk inn på barneskolen.

Abbotts utspill kom etter at delstatens myndigheter fredag sa at politiet ventet 47 minutter på gangen før de tok seg inn i klasserommet hvor skoleskytteren var og drepte ham.

Den siste tidslinjen for politiets innsats ble gitt på en pressekonferanse av Victor Escalon i Texas Rangers, som flere ganger sa at han ønsket å «oppklare» tidligere uttalelser. Samtidig forsvarte han politiets reaksjon og snakket om den følelsesmessige belastningen masseskytingen har hatt på de involverte politimennene.

– De gikk ikke umiddelbart inn på skolen på grunn av skuddvekslingen, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: