Menu
Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen mener Senterpartiet må gå med på økning i drivstoffavgiften om regjeringssonderingene skal føre fram. Foto: Berit Roald / NTB

Kristin Halvorsen: Senterpartiet må godta dyrere drivstoff

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen sier Senterpartiet må gå med på økte drivstoffavgifter om sonderingene om rødgrønt regjeringssamarbeid skal komme i mål.

Av NTB | 23.09.2021 06:37:21

Fritid: – På kort sikt vil dette være vanskelig for Senterpartiet, men å kutte CO2-utslippene krever tiltak som kommer til å koste, sier Halvorsen til NRK.

Hun var partileder da SV gikk inn i regjering med Ap og Sp i 2005, I dag er hun direktør for Cicero senter for klimaforskning.

– Å få ned utslippene og samtidig subsidiere diesel og bensin i distriktene er en vanskelig kombinasjon. Kjernen i utslippskutt er jo å få ned bensin- og dieselbruket, sier den tidligere SV-lederen.

Lignende toner har det kommet fra Ap, som ønsker å skjerme folk i distriktene for prisøkningen på drivstoff.

I Solberg-regjeringens klimamelding fra januar ble det foreslått å gradvis øke CO2-avgiften til 2.000 tonnet innen 2030. Isolert sett vil det føre til 4,14 kroner dyrere bensin per liter og 4,76 kroner per liter diesel, sammenlignet med dagens nivå, ifølge Finansdepartementets beregninger.

– Audun kjenner partiet godt og kommer ikke til å anbefale noe han ikke vet det kommer til å være bred oppslutning om, sa Halvorsen i NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.

Der møtte hun Aps Martin Kolberg og Sps Magnhild Meltveit Kleppa, som hun satt i regjeringsforhandlinger med på Soria Moria i 2005.

– Jeg tror medlemmene har så mye tillit til ledelsen i SV, at når dette legges fram et forhandlingsresultat, så tror jeg det blir bred oppslutning rundt det.

Han mener at både Ap og Senterpartiet må godta at SV vil gjennomføre avstemningen. Kleppa vil ikke si noe om saken.

Halvorsen sier at hun følger ekstra godt med på forhandlingene, og at SV-leder Audun Lysbakken er godt forberedt.

– Jeg snakker med Audun innimellom. Men han trenger ikke noe råd fra gamla, han klarer seg fint.

Senterpartiet er sterke motstandere av økte avgifter på bensin og diesel. Partiet har lovet å arbeide for å redusere utslippene av klimagasser, men mener at dette må gjøres uten å skape større geografiske og sosiale forskjeller.

SV har bestemt at det skal gjennomføres en uravstemning om forhandlingsresultatet om en ny regjering. Halvorsen tror det vil gå greit for seg.

Heller ikke Kolberg tror en slik avstemning vil by på problemer.

(©NTB)

Flere nyheter: