Menu
Talman Andreas Norlén kunngjorde på en pressekonferanse tirsdag at han vil foreslå opposisjonsleder Ulf Kristersson (M) som statsminister i Sverige. Foto: Stina Stjernkvist, TT / NTB

Kristersson har tre dager på å danne ny regjering i Sverige

Opposisjonsleder Ulf Kristersson (M) har fått i oppdrag å danne ny svensk regjering etter Stefan Löfven i løpet av tre dager.

Av NTB | 29.06.2021 17:08:53

Politikk: – Ulf Kristersson mottar sonderingsoppdraget. Han må rapportere tilbake senest fredag, sier talsmann Andreas Norlén, ifølge Aftonbladet.

Sonderingsfristen er denne gangen på bare tre dager.

Norlén, som er Riksdagens leder, har i løpet av tirsdagen hatt samtaler med alle partilederne for å få oversikt over hvem han mener har størst sannsynlighet for å få flertall i Riksdagen bak seg.

Allerede neste uke kan det bli en avstemming i Riksdagen over en ny statsministerkandidat.

– Min ambisjon er at Riksdagen skal kunne stemme på en ny statsminister neste uke.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kunngjorde mandag at regjeringen går av. Beslutningen ble tatt etter at hans sosialdemokratiske regjering ble felt i en mistillitsvotering i Riksdagen forrige uke.

Norlén har fire forsøk på å foreslå en ny statsminister. Ambisjonene er at en ny svensk regjering skal være klar innen utgangen av juli. Hvis ikke blir det utlyst ekstravalg, opplyser Norlèn.

Norlen utelukker ikke at Kristersson blir foreslått som statsminister i Riksdagen, selv om han ikke rekker sonderingsfristen.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Men det er klart at det er en mulighet å gå til Riksdagen bare for å holde tempoet oppe, sier han.

– De kommende dagene kommer jeg til å fokusere på de viktige samtalene som nå skal gjøres med de andre partiene i Sverige som også vil ha maktskifte, partier som setter de politiske sakene foran det politiske spillet, skriver han.

Han peker på at de er i en spesiell situasjon etter en pandemi og med kun ett år til neste valg.

– En ny regjering må bli en virkelig «omstartsregjering», og den må kunne samle, ikke fortsette å splitte. Det må prioriteres noen få viktige saker det kommende året, skriver han.

Forrige gang det var regjeringskrise i Sverige i 2018, var fristen 14 dager. Men prosessen fikk den gang kritikk for å ta for lang tid. Den gang tok det 134 dager før en ny regjering var på plass.

Kristersson skriver selv på Instagram at han i møtet med Norlén sa at dersom det er mulighet for å danne en borgerlig regjering, er han og Moderaterna klar for å ta ansvaret for at Sverige igjen får en fungerende ledelse.

(©NTB)

Flere nyheter: