Menu
USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani har utløst store protester i Midtøsten og faren for opptrapping av konflikten mellom USA og Iran er nå overhengende. Foto: AP / NTB scanpix

Krisemøte i Brussel om Iran og Libya

EUs utenrikssjef Josep Borrell holder krisemøte med utenriksministrene i Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia for å diskutere Iran og Libya.

Av NTB | 07.01.2020 13:39:45

Krig og konflikter: Tirsdagens hastig sammenkalte krisemøte kommer ifølge britisk UD i stand som følge av USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fredag.

Attentatet har forverret det fra før spente forholdet mellom USA og Iran og resulterte i helgen i at ledelsen i Teheran slo en strek over deler av atomavtalen som ble inngått i 2015.

USA trakk seg fra avtalen i mai 2018 og gjeninnførte sanksjoner mot Iran tre måneder senere, mens Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU, Russland og Kina forsøker å holde liv i avtalen.

Britisk UD bekrefter at atomavtalen vil bli tema under tirsdagens møte i Brussel, der utenriksminister Dominic Raab også vil ha et møte på tomannshånd med sin franske kollega Jean-Yves Le Drian.

Libya står også på dagsordenen under krisemøtet i Brussel. Opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits er på frammarsj i landet og hevdet i helgen å ha erobret kystbyen Sirte.

Tyrkia har på sin side sendt soldater til Libya for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, hovedstaden som Haftar truer med å innta.

USAs president Donald Trump hyllet i fjor vår «Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser», og opprørsgeneralen har også fått en viss grad av støtte fra Frankrike.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen og statsminister Fayez al-Sarraj har foruten Tyrkia også Qatar og Italia i ryggen.

En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

Flere europeiske land har advart USA og Iran mot å trappe konflikten ytterligere opp, men sabelraslingen i Washington og Teheran fortsetter.

Haftar støttes av Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Egypt og Jordan, og LNA-militsen har også mellom 600 og 800 russiske leiesoldater i sine rekker.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

(©NTB)

Flere nyheter: