Menu
Filmen Krigsseileren blir årets norske Oscar-kandidat. Filmen er skrevet og regissert av Gunnar Vikene (nr. 3 fra venstre) og produsert av Maria Ekerhovd (til venstre). Hovedrollen spilles av Kristoffer Joner (nr. 2 fra venstre). Oscar-nominasjonen ble offentliggjort av direktør Kjersti Mo (til høyre) ved Norsk filminstitutt på en pressekonferanse i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat

Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» blir Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.

Av NTB | 26.09.2022 12:10:43

Kuriosa og kjendiser: I sin begrunnelse uttaler den norske Oscar-komiteen at filmen tar for seg et historisk brennbart tema i en film som føles ubehagelig dagsaktuell.

– «Krigsseileren» er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker som historien forsøker å glemme. Kristoffer Joner, Ine Marine Wilmann og Pål Sverre Hagen gjør noen av sine aller beste roller i en mesterlig film, som man ikke kan forlate uberørt, leste Filminstituttets direktør Kjersti Mo da hun presenterte Oscar-kandidaten i Oslo mandag.

I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske », som havnet i den endelige nominasjonslista i kategorien Beste internasjonale film på Oscar-utdelingen, men uten å vinne.

Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember, når 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen, som foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.

Flere nyheter: