Menu
Ukraina markerte onsdag uavhengighetsdagen med å stille ut store mengder ødelagt og erobret russisk krigsmateriell i sentrum av Kyiv. Foto: AP / NTB

Krigsherjede Ukraina markerer uavhengighetsdagen

Ukraina vil ikke inngå kompromisser, men vil kjempe til siste slutt, sier president Volodymyr Zelenskyj. Nato og europeiske land lover mer støtte.

Av NTB | 24.08.2022 11:01:08

Politikk: – Vi har holdt ut i seks måneder. Det er tøft, men vi har knyttet nevene og kjemper for vår egen skjebne, fortsatte han.

Den ukrainske presidenten utelukker en forhandlingsløsning med Russland.

– Vi vil ikke forsøke å komme fram til enighet med terrorister. For oss er Ukraina hele Ukraina. Alle de 25 regionene, uten innrømmelser eller kompromisser, sa Zelenskyj.

I en videohilsen onsdag hyller Nato-sjefen «modige ukrainske kvinner og menn som kjemper for frihet og for landet sitt».

– Under president Zelenskyjs ledelse er dere en inspirasjon for verden, sier han.

– Nato har støttet Ukraina siden uavhengigheten, og dere kan fortsatt stole på Nato uansett hvor lang tid det tar. Ukraina må seire, og Ukraina vil seire, sier Stoltenberg.

– Jeg har aldri tvilt på at Ukraina vil gå seirende ut av denne kampen. Ingen kraft på jorden kan overvinne 44 millioner ukraineres patriotisme, sier han i en videohilsen på Twitter.

– Uansett hvor lang tid det kommer til å ta, vil Storbritannia stå sammen med Ukraina og gi økonomisk, humanitær og militær støtte, sier Johnson.

Tirsdag kunngjorde Tyskland en ny våpenpakke til en verdi av nærmere 5 milliarder kroner, det meste for levering neste år.

– Vi vil fortsette med å sende våpen og trene ukrainske soldater i bruken av det siste nye av militært europeisk utstyr, sier han.

– Vi vil også opprettholde sanksjonene. Vi vil støtte Ukraina økonomisk og hjelpe til med å gjenoppbygge de ødelagte byene og landsbyene, sier Scholz.

– Jeg er stolt av å kunngjøre vår største pakke med sikkerhetsassistanse hittil, våpen og utstyr til en verdi av omtrent 2,98 milliarder dollar, het det i en kunngjøring fra Biden.

– Dette vil gjøre Ukraina i stand til å anskaffe luftforsvarssystemer, artillerisystemer og ammunisjon, ubemannede fly og radarer som sikrer at de kan forsvare seg selv på lang sikt, het det videre.

– Mens de feirer nasjonaldagen sin, kjemper det ukrainske folket hardt for sin frihet og sikkerhet. Vi vil fortsette å gi politisk støtte, samt humanitær og militær bistand, skriver Utenriksdepartementet på Twitter.

Norge har alt forsynt Ukraina med store mengder våpen og militært utstyr, men det meste av dette har vært materiell som var eller skulle fases ut. Heretter vil Norge kjøpe nye våpen og donere til Ukraina, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Onsdag kunngjorde regjeringen at Norge i samarbeid med Storbritannia vil forsyne Ukraina med norskutviklede droner til en verdi av 90 millioner kroner.

Storbritannias statsminister Boris Johnson tror også på ukrainsk seier i krigen mot Russland.

Tysklands statsminister Olaf Scholz lover også å støtte ukrainerne så lenge det trengs.

USAs president Joe Biden varslet onsdag en ny pakke med amerikansk militærhjelp til Ukraina.

Norge lover også fortsatt støtte.