Menu
Den 21 år gamle russiske sersjanten og krigsfangen Vadim Sjysjimarin møtte onsdag i retten i Kyiv, der han tilsto å ha skutt og drept en ubevæpnet 62 år gammel mann. Krigsforbrytersaken er den første i sitt slag siden Russland invaderte Ukraina 24. februar. Foto: AP / NTB

Krigsforbryteranklaget russisk soldat for retten i Kyiv

Den første krigsforbrytersaken mot en russisk soldat, som er tiltalt for drap på en ubevæpnet 62 år gammel mann, åpnet onsdag i Ukrainas hovedstad Kyiv.

Av NTB | 18.05.2022 15:15:56

Kriminalitet og rettsvesen: Tiltalen mot Sjysjimarin lyder på overlagt drap på en 62 år gammel mann nordøst i Ukraina 28. februar, fire dager etter at russiske styrker invaderte landet.

Ifølge ukrainsk påtalemyndighet har den 21 år gamle krigsfangen fra Irkutsk i Sibir samarbeidet med etterforskerne og erkjent at han skjøt og drepte mannen. Han risikerer nå livsvarig fengsel.

– Vi har fortsatt ingen informasjon. Og vår evne til å gi assistanse er også svært begrenset, fordi vi ikke har en diplomatisk tilstedeværelse der, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Sjysjimarins forsvarer Viktor Ovsiannikov, som er oppnevnt av ukrainske myndigheter, sier at soldaten «forstår hva han er tiltalt for», og da rettssaken åpnet erklærte han seg skyldig.

– En av soldatene beordret den anklagede til å skyte den sivile mannen slik at han ikke skulle angi dem, heter det i tiltalen.

Sjysjimarin skal deretter ha skutt syklisten fra bilvinduet og mannen ble drept på stedet, få meter fra hjemmet sitt.

I en video påtalemyndigheten publiserte i begynnelsen av mai, sier 21-åringen at han gjorde det han fikk ordre om.

– Jeg fikk ordre om å skyte, og jeg avfyrte et skudd. Han falt og vi fortsatte kjøreturen.

– Det fins ingen juridisk presedens eller dommer i slike saker. Dette må vi finne ut av, sier Ovsiannikov.

Ifølge Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova er det nå 11.000 krigsforbrytersaker under etterforskning i Ukraina, og 40 mistenkte er pågrepet.

Ettersom dette er den første saken, sender vi et tydelig signal om at samtlige gjerningspersoner, alle som beordrer eller deltar i forbrytelser i Ukraina, vil bli stilt til ansvar, sier hun.

– Spørsmålet er nå om Ukraina vil ha en virkelig juridisk prosess, eller bare et spill for galleriet, sier han.

Sjysjimarins skjebne etter at dommen er avsagt, om han da vil bli gjenstand for fangeutveksling eller må sone i Ukraina, vil avgjøre dette, mener Pavlitsjenko.

Russiske myndigheter sier at de ikke har noen opplysninger om Sjysjimarin eller det han er tiltalt for.

Ifølge tiltalen hadde Sjysjimarin kommando over en stridsvogndivisjon som kom under angrep. Sammen med fire andre soldater stjal han deretter en bil, og underveis til landsbyen Tsjupakhivka i Sumij-regionen møtte de en 62-åring på sykkel.

Rettssaken mot den russiske krigsfangen er ifølge forsvareren utfordrende ettersom det er den første i sitt slag.

Oleksandr Pavlitsjenko, som leder Helsinki Group for Human Rights i Ukraina, konstaterer at saken mot Sjysjimarin også er politisk motivert.