reklame for Utvik Autoservice
Menu
KrFU-leder Edel-Marie Haukland er medlem av programkomiteen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

KrF kan snu og støtte forbud mot atomvåpen

En enstemmig programkomité i KrF går inn for å melde Norge inn i FN-traktaten om å forby atomvåpen. I fjor stemte partiet mot et slikt forslag i Stortinget.

Av NTB | 24.11.2020 04:37:59

Politikk: Ifølge Klassekampen er følgende tekst en del av forslaget til nytt partiprogram som legges fram denne uka:

«KrF vil at Norge slutter seg til atomvåpenforbudet som ble framforhandlet i FN i 2017, under forutsetning av gjensidig og etterprøvbar nedrustning».

Rødt, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Venstre stemte for forslaget da saken ble behandlet i Stortinget i mars i fjor. Arbeiderpartiet stemte mot, men ifølge Klassekampen arbeider blant andre AUF for at partiet skal snu på landsmøtet til våren.

Den trer i kraft 22. januar neste år. Avtalen støttes ikke av noen Nato-land, ei heller av atommaktene Kina, Russland, India, Pakistan, Israel og Nord-Korea

Røde Kors mener det er mulig for Norge å slutte seg til, selv om allierte land som USA, Frankrike og Storbritannia har atomvåpen.

– Enkelte har hevdet at en norsk tilslutning til FN-forbudet mot atomvåpen strider mot Norges forpliktelser overfor Nato. Det mener vi er feil. Det er et betydelig politisk og humanitært handlingsrom i Nato, sa generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors i Norge da forbudet ble ratifisert.

– Det vil være et viktig verktøy for å legge press på atomvåpenstatene og for å legge til rette for en forpliktende og langsiktig nedrustning. I dag skjermer Norge atomvåpenstatene mot press om å forhandle, sier Edel-Marie Haukland, KrFU-leder og medlem av programkomiteen.

Atomvåpenmotstanderne jublet da FNs forbud mot atomvåpen fikk den nødvendige støtten blant FN-landene nylig. Det skjedde da Honduras ble det 50. landet som ratifiserte avtalen.

(©NTB)

Flere nyheter: