Menu
Lederen i Stortingets helsekomité, Geir Jørgen Bekkevold sier han håper SV vil være med på å gi et tydelig signal om at beløpet kvinner som donerer egg skal få, må være lavest mulig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

KrF advarer mot for god kompensasjon for eggdonasjon

Skal kvinner få 10.000 eller 5.000 kroner for å donere egg? Det er alternativene, som Helsedirektoratet har sendt ut på høring.

Av NTB | 14.01.2021 03:08:02

Sosiale forhold: Lederen i Stortingets helsekomité, Geir Jørgen Bekkevold fra KrF, advarer mot å haste gjennom et så høyt kompensasjonsnivå, som han mener bringer Norge nærmere «kjøp og salg av menneskelige celler», skriver Vårt Land.

– 10.000 er en del penger. Sårbare kvinner med lite penger kan føle at det er en inntektskilde. Da er vi på et helt annet sted, sier Bekkevold.

Bekkevold utfordrer særlig SV, som «har vært opptatt av at det ikke skal være noen økonomiske insentiver for å donere». SVs helsetalsmann, Nicholas Wilkinson mener SV har satt skranker mot akkurat det:

– Eggdonor må møte en helseansatt om de psykososiale aspektene ved donasjon før hun kan godkjennes. Aldersgrensen på 25 år verner studenter med dårlig råd, sier han.

Ap, Frp og SV fastslo i komitébehandlingen i fjor at eggdonasjon skal være «altruistisk» og kompensasjonen «nøktern». Den skal dekke utgifter og ulemper, men ikke være en motivasjon for å donere.

Summene Helsedirektoratet har sendt på høring, er basert på «Stortingets føringer». Svarfrist for høringen 20. januar.

(©NTB)

Flere nyheter: