Menu
Innbyggere i regionene Donetsk og Luhansk blir evakuert fra områder kontrollert av prorussiske separatister. Nå melder Kreml at separatistlederne har bedt om russisk militærhjelp. Foto: AP / NTB

Kreml: Ukrainske opprørere har bedt Russland om hjelp mot ukrainske styrker

Separatistlederne i Donetsk og Luhansk øst i Ukraina har bedt president Vladimir Putin om russisk hjelp for å «avverge aggresjon», ifølge russiske nyhetsbyråer.

Av NTB | 23.02.2022 22:00:26

Tass og Interfax er blant dem som melder om forespørselen onsdag kveld.

De to lederne har begrunnet forespørselen med at russiske styrker trengs for å drive tilbake aggressive framstøt fra Ukrainas væpnede styrker, og for å unngå sivile tap og forhindre en humanitær katastrofe i Donbas øst i Ukraina, melder Tass.

Ifølge Kremls talsmann Dmitrij Peskov beskriver de to en forverret situasjon der mange må forlate hjemmene sine og evakueres til Russland. De anklager også ukrainske regjeringsstyrker for å ha mobilisert langs frontlinjen for å løse konflikten med makt.

Ifølge pressesekretær Jen Psaki vil USA fortsette å si ifra hvis de ser eksempler på slike operasjoner eller forsøk på å spre desinformasjon om hva som er den faktiske situasjonen på bakken.

Tidligere onsdag kveld hevdet en amerikansk tjenestemann at Russland har klargjort nær 100 prosent av styrkene som trengs for å gjennomføre en full invasjon i Ukraina.

Tirsdag fikk Putin nasjonalforsamlingens støtte til at det russiske forsvaret kan bruke militærmakt utenfor Russlands grenser. Han har også varslet at han vil sende «fredsbevarende soldater» til de to regionene i Øst-Ukraina, som delvis er kontrollert av russiskvennlige separatister.

Det hvite hus reagerer på meldingen ved å kalle forespørselen for en falskt flagg-operasjon, der målet er å skape et påskudd for invasjon.

Russland anerkjente mandag de to regionene i Øst-Ukraina som uavhengige land, og kaller dem nå folkerepublikkene Donetsk og Luhansk.

Flere nyheter: