Menu
President Aleksandr Lukasjenko mener de som «angriper staten», har gått over grensene for sunn fornuft og menneskelig moral». Arkivfoto: AP / NTB

Kreml fester lit til Lukasjenkos forklaring

Russiske myndigheter støtter president Aleksandr Lukasjenkos forklaring på hvorfor et Ryanair-fly måtte lande i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Av NTB | 26.05.2021 13:07:39

Krig og konflikter: – Kreml ser ingen grunn til å mistro kunngjøringer fra Hviterusslands ledelse, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitirij Peskov.

President Aleksandr Lukasjenko omdirigerte ifølge hviterussiske medier selv flyet som var på vei fra Aten til Vilnius, og han fastholder at dette var nødvendig fordi det var kommet en bombetrussel.

Ingen bombe ble funnet om bord i flyet, men den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj og hans russiske kjæreste ble hentet ut og sitter nå fengslet i Minsk.

– Som vi forutså, har de som vil oss vondt, her hjemme og i utlandet, endret sine metoder for å angripe staten. De har krysset mange røde linjer og gått over grensen for sunn fornuft og menneskelig moral, sa han ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta

Lukasjenko nektet for at jagerfly tvang Ryanair-flyet til å lande og sier landet «handlet lovlig for å beskytte folket vårt».

EU vurderer å innføre ytterligere sanksjoner og har krevd at Protasevitsj og kjæresten Sofia Sapega løslates umiddelbart. EU-toppmøtet denne uken har bedt medlemslandene stenge europeisk luftrom og flyplasser for hviterussiske flyselskaper.

Hviterussland har fått krass internasjonal kritikk etter hendelsen, men Lukasjenko forsvarte onsdag beslutningen i en tale i nasjonalforsamlingen.

Presidenten og hans nærmest er allerede ilagt sanksjoner fra EU og USA etter den politiske volden i kjølvannet av valget i fjor sommer. Titusener har demonstrert i protest mot at 66-åringen ble tilkjent seieren i et valg som ifølge EU verken var fritt eller rettferdig.

(©NTB)

Flere nyheter: