Menu
Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, her fra fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor sommer. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Krekar tapte ankesaken i Italia

Terrordømte mulla Krekar tapte fredag ankesaken mot ham i Italia. Nå ender saken trolig opp i høyesterett, og hans norske forsvarer frykter årelang prosess.

Av NTB | 10.07.2020 19:17:49

Kriminalitet og rettsvesen: 63 år gamle Najumuddin Faraj Ahmad, som er bedre kjent som mulla Krekar, ble i 2019 dømt av det italienske rettsvesenet til tolv års fengsel for terrorplanlegging.

Fredag ettermiddag kom altså kjennelsen fra retten, som ikke ga 63-åring medhold i anken, skriver TV 2. Krekars norske forsvarsadvokat, Brynjar Meling, mener kjennelsen «bekrefter det norske justismordet».

– Han er nå dømt uten at noen har prøvd bevisene mot ham, skriver Meling i en SMS til VG.

Krekar, som den siste tiden har sittet i høysikkerhetsfengselet Badu ‘e Carros på Sicilia, fulgte fredagens rettsmøte via videolink.

Krekars italienske forsvarer, advokat Vittorio Plati, mener imidlertid at det ikke eksisterer bevis for at Krekar har deltatt i terrornettverket.

– I loven går det tydelig fram at det ikke er nok å bare planlegge og omtale terrorisme. Det må også finnes fysiske bevis som underbygger dette, og det har vi ikke etter min mening her. Terror gjennomføres med fysiske midler, sier forsvarer Plati til TV 2.

– Dette er ikke en tradisjonell ankesak, sa han.

Krekar ble pågrepet i Oslo i fjor sommer av PST etter at dommen falt mot ham i Italia. Han satt i varetektsfengsel fram til han ble utlevert fra Norge til Italia i mars i år.

Italiensk påtalemyndighet mener å ha klare bevis for at Krekar er leder og grunnleggeren av et terrornettverk ved navn Rawti Shax.

Meling uttalte til NTB tidligere denne uken at han frykter at saken vil versere i det italienske rettssystemet i mange år.

Flere nyheter: