reklame for Utvik Autoservice
Menu
Jannicke Gerner Bjerkås er CCS-direktør ved Fortum Oslo Varme. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Krav om EU-støtte kan forsinke CO2-rensing med flere år

Fortum Oslo Varme mener nye krav fra regjeringen om pengehjelp fra EU kan føre til at CO2-rensing i Norge må utsettes til 2026 eller 2027.

Av NTB | 09.06.2020 14:34:13

Natur og miljø: De norske planene om fangst og lagring av CO2, såkalt CCS, kastes nå på nytt ut i usikkerhet på grunn av krangling om hvem som skal ta regningen.

Stortinget har bedt om en endelig norsk investeringsbeslutning i høst. Men nå har regjeringen bedt industriaktørene som skal stå for selve fangsten, om å søke medfinansiering fra EUs innovasjonsfond.

Dermed åpnes en ny prosess som kan føre til at oppstart forsinkes i årevis, og der utfallet er høyst usikkert.

Fortums avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo er det ene av to industrianlegg i Norge der det nå planlegges fangst av CO2. Den andre anlegget er Norcems sementfabrikk i Porsgrunn.

Bjerkås mener Fortum kan komme i gang med CO2-fangst på Klemetsrud i løpet av 2024 hvis norske myndigheter tar en endelig investeringsbeslutning i høst.

Men oppstart må vente til 2026 eller 2027 hvis Fortum i tillegg må vente på svar fra EU.

– Det skaper ny usikkerhet, sier Bjerkås til NTB.

Hun mener forsinkelsen kan undergrave hele prosjektets troverdighet.

Det er ikke gitt at de norske prosjektene er kvalifisert for EU-støtte, advarer hun. Samtidig kan prosjektrapporter gå ut på dato og nøkkelkompetanse gå tapt mens selskapene venter på svar.

– Olje og energiministeren må slå fast at det kommer en positiv investeringsbeslutning i høst for begge CO2-fangstanleggene slik at arbeidet med dette viktige klimakuttet kan komme i gang, sier SVs Lars Haltbrekken.

Arbeiderpartiets Espen Barth Eide understreker at han er for samarbeid med EU om CCS.

– Men dette må ikke utsette framdriften. Vi må ta ansvar på norsk kjøl, sier Eide til NTB.

– Det er ikke fattet beslutning om dette ennå. Det er dermed fortsatt et mulig utfall at prosjektet gjennomføres med én fangstaktør. Vi har derfor oppfordret Norcem og Fortum Oslo Varme å søke støtte fra innovasjonsfondet som en alternativ finansieringskilde dersom staten beslutter å støtte ett fangstprosjekt og deres prosjekt ikke vinner fram i konkurransen, sier Tiller til NTB.

Bellona-sjef Frederic Hauge mener Olje- og energidepartementet har opptrådt uryddig.

– Det man gjør nå, skaper usikkerhet for de internasjonale investorene som er villige til å satse på dette i Norge. Det er ikke bra for Norges rykte, og det blir ekstremt vanskelig å nå klimamålene i Norge uten at dette settes i gang, sier Hauge til NTB.

– Det er hårreisende, det regjeringen nå gjør, sier han.

De nye opplysningene kom fram under en presentasjon som CCS-direktør Jannicke Bjerkås ved Fortum Oslo Varme holdt på et nettseminar tirsdag.

Både Arbeiderpartiet og SV reagerer kraftig på opplysningene. De krever at olje- og energiminister Tina Bru (H) må komme på banen.

Statssekretær Tony Tiller (H) i Olje- og energidepartementet forklarer oppfordringen til Fortum og Norcem med at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om det skal bygges ut ett eller to anlegg for fangst av CO2.

(©NTB)

Flere nyheter: