Menu
Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke. Foto: Halvard Alvik / NTB

Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke

Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var forrige uke på det laveste nivået på 10 år, viser nye tall fra NVE.

Av NTB | 10.08.2022 14:10:54

Økonomi og næringsliv: – Kraftproduksjonen i Sørvest-Norge var historisk lav i forrige uke. Dette er det laveste nivået vi har sett for denne landsdelen i uke 31 på 10 år, sier direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Inga Nordberg.

De høye kraftprisene sør i Norge har sammenheng med den lave kraftproduksjonen og et høyere prisnivå i landene rundt oss. NVE opplyser at den reduserte kraftproduksjonen sør i landet bidro til høyere nettoimport til dette området i uka som gikk.

– At kraftprisene følger prisnivået til nabolandene er et uttrykk for at flere vannkraftprodusenter sparer på vannet. Dermed blir det også mindre eksport, sier Nordberg.

Den reduserte kraftproduksjonen i det sørlige Norge, som ofte omtales som strømområdene NO1, NO2 og NO5, bidro til høyere nettoimport til disse områdene.

Fyllingsgraden i Vest-Norge økte med 3 prosentpoeng, og nærmer seg nå normalt nivå for årstiden. Ifølge NVE er magasinene i ferd med å fylles opp, og nedbøren blir viktig utover høsten.

Det kan komme mye nedbør gjennom høsten, og forholdene kan endres internasjonalt.

– Men vi kan også få mindre nedbør enn normalt, en kald vinter og en fortsatt urolig situasjon i Europa. Dette gjør at situasjonen sør i Norge fortsatt kan bli krevende, skriver NVE.

– Så lenge prisene på gass og andre brensler forblir høye, kan vi forvente at de norske strømprisene vil ligge på et høyt nivå også framover i tid, skriver NVE.

Videre skriver de at dersom vannkraftprodusentene holder tilbake på vannet vil det styrke ressurssituasjonen, men det vil også bidra til økte priser.

Selv om fyllingsgraden i magasinene i Sørøst- og Sørvest-Norge økte med 1,1 prosentpoeng forrige uke, er de fortsatt på et lavt nivå for årstiden.

Det kan komme mye nedbør gjennom høsten, og forholdene internasjonalt kan endre seg.

(©NTB)

Flere nyheter: