Menu
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kraftkrevende industri vil satse i nord

De skyhøye strømprisene i Sør-Norge de siste månedene, gjør at investeringslysten til kraftkrevende industri har kjølnet. Drømmen om batterifabrikk på Gismarvik kan nå være død.

Av Egil M Solberg | 17.03.2022 20:23:24

Næringsliv: Det er nå vanlig med flere kroner per kilowattime mellom Sør-Norge og resten av landet lenger nord.

– Dette er særdeles gode grunner for å ta på alvor. Høye priser på kraft over et lengre tidsrom vil føre til at det vil være mindre attraktivt å etablere seg i vår region, frykter stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP). Han sitter i energi- og miljøkomiteen

Han mener det må arbeides for at prisen på kraft i Norge skal tilbake til det prisnivået som det var før uroen i høst.

– Dette må først og fremst sikres gjennom økt kraftproduksjon og større krav til hvor og hvordan kraften brukes, sier Halleland.

Han vil i den forbindelse også reforhandle avtaler med UK og Tyskland ettersom utenlandskablene skaper uakseptable økninger i kraftprisen.

Med planer om elektrifisering av Nordsjøen vil kraftbehovet øke ytterligere. Det vil også prisene og med det vil viljen for etableringen av nye kraftkrevende industri.

– Det er ikke uten grunn at Bodø signerer avtaler med kraftkrevende industri, sier Geir Voster til Aftenbladet. Han er salgsdirektør i Beyonder, som også har begynt å se nordover på grunn av de skyhøye strømprisene i Sør-Norge.

Beyonder AS driver forskning og utvikling på Forus. I 2025 skal de være i gang med en fullskala batterifabrikk som produserer store batterier til transportnæringen og industrien, skriver avisa.

I Sauda er det lansert planer om en ammoniakkfabrikk til 4 milliarder kroner, som vil bruke inntil tre ganger mer strøm enn smelteverket. Andre steder i fylket er det mange planer om areal- og kraftkrevende prosjekter, blant annet datasenter, landbasert oppdrett og hydrogenproduksjon. Alle disse prosjektene og arbeidsplassene kan nå bli flyttet nordover.

Flere nyheter: