Menu
Britta Björkholm, avdelingsleder i Folkhälsomyndigheten på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Kraftig smitteøkning i Sverige

Sverige opplever kraftig økning i smittespredningen og har registrert 36 nye koronadødsfall det siste døgnet.

Av NTB | 05.01.2022 14:38:40

Medisin og helse: – Vi har en kraftig økning i antallet covid-19-tilfeller i landet, sier avdelingssjef Britta Björkholm i Folkhälsomyndigheten.

Det siste døgnet er det registrert 17.320 nye smittetilfeller, og omikron er nå den dominerende virusvarianten.

Pandemien har hittil krevd 15.369 liv i Sverige, noe som tilsvarer drøyt 150 per 100.000 innbyggere. Det er over seks ganger flere enn Norge, som har 24.

Tre av fire koronasmittede som legges inn på svenske sykehus, er ifølge Björkholm uvaksinerte, og uvaksinerte har tolv ganger høyre risiko for å bli alvorlig syke ved smitte enn vaksinerte.

Intensivavdelingene på landets sykehus begynner nå å fylles, men har fortsatt 16 prosent ledig kapasitet, ble det opplyst på en pressekonferanse onsdag.

Regjeringen viderefører dagens smitteverntiltak, men åpner også for at helsemyndighetene dersom smittespredningen tilsier det, kan innføre pålegg om vaksinesertifikat for å slippe inn på serveringssteder, kulturarrangementer, kollektiv langdistansetransport og andre steder med særlig høy smitterisiko.

Et slikt krav foreligger per i dag ikke, men Folkhälsomyndigheten gis mandat til å innføre det på kort varsel dersom det trengs, opplyser sosialminister Lena Hallengren.

82 prosent av befolkningen over tolv år har nå fått to vaksinedoser i Sverige.

(©NTB)

Flere nyheter: