Menu
Hundrevis av Boeing 737 Max-fly har stått parkert på bakken siden det ble innført flyforbud for flyet etter at et etiopisk fly styrtet i mars i fjor. Her fra en parkeringsplass ved Boeing-fabrikken i Seattle. Foto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix

Kraftig kritikk av Boeing i Kongressen

Boeing og det amerikanske luftfartsverket FAAs godkjenning av Boeing 737 Max-flyet blir kraftig kritisert i en rapport fra Representantenes hus.

Av NTB | 07.03.2020 05:31:28

Økonomi og næringsliv: I rapporten fra samferdselskomiteen blir Boeing kritisert for tekniske feil i flyets design, manglende åpenhet overfor både myndighetene, flygerne og kundene og forsøk på å tilsløre informasjon om flyet.

Granskerne kritiserer også FAA for en sterkt mangelfull godkjenning av flyet og for å ha sviktet når det gjaldt å oppdage alvorlige problemer med flyets sikkerhet.

Boeing har vært i dyp krise siden to fly av typen Boeing 737 Max styrtet i Indonesia i oktober 2018 og i Etiopia i mars i fjor i ulykker som kostet 346 mennesker livet.

Alle verdens Boeing 737 Max-fly har siden vært satt på bakken mens Boeing jobbet med å utbedre manglene på flyet. Siden januar er produksjonen av flyet innstilt inntil det kan godkjennes på nytt, trolig i løpet av året.

Komiteen bruker sterke ord når de kaller Boeing 737 Max-flyet grunnleggende mangelfullt og utrygt.

Boeing kritiseres for å ha avvist sine egne ingeniørers bekymringer, og FAA kritiseres for å ha ignorert advarsler fra sine egne eksperter under godkjenningsprosessen.

I rapporten heter det at Boeing gamblet med passasjerenes sikkerhet i tiden etter ulykken i Indonesia da de lot 737 Max-flyene fortsette å fly, noe som endte med det etiopiske flyets ulykke fem måneder senere.

(©NTB)

Flere nyheter: