Menu
En mann med ansiktsmaske ved et arbeidsledighetskontor i Chicago i slutten av april. Foto: Nam Y. Huh / AP / NTB scanpix

Kraftig fall i industriproduksjon og varehandel i USA

Industriproduksjonen i USA sank med 11,2 prosent i april, ifølge den amerikanske sentralbanken. Fallet er det største som noen gang er registrert.

Av NTB | 15.05.2020 17:03:29

Økonomi og næringsliv: Særlig bilproduksjon og oljenæringen ble hardt rammet i den første måneden med omfattende nedstengning av USA. Mange fabrikker måtte stenge eller trappe ned virksomheten som følge av koronapandemien og tiltakene mot den.

Sentralbankens indeks for industriproduksjonen strekker seg 101 år tilbake i tid. Aldri før er det registrert et større månedlig fall enn i april i år.

Den sesongjusterte nedgangen på 11,2 prosent er sett i forhold til måneden før, ifølge Wall Street Journal.

Også tall for den amerikanske varehandelen ble lagt fram fredag. Det sesongjusterte fallet i detaljhandelen i april var på 16,4 prosent, ifølge det amerikanske næringsdepartementet.

Også nedgangen i denne statistikken er den største som noen gang er registrert. Forrige rekord ble satt i mars, da detaljhandelen sank 8,3 prosent. Fallet var også mye større enn ventet – i motsetning til nedgangen i industriproduksjonen, som var i tråd med analytikernes spådommer.

– Det er som om det kom en orkan og jevnet hele økonomien med jorden. Nå prøver vi å få den opp og gå igjen, sier Joshua Shapiro fra konsulentselskapet Maria Fiorini Ramirez.

Varehandelen i USA sliter allerede som følge av at flere og flere handler over internett. Salg over nett økte med 8,4 prosent i april.

De amerikanske børsene falt etter at tallene for industriproduksjon og varehandel ble publisert. Men i løpet av fredagen hentet de seg inn igjen, og Dow Jones-indeksen endte med en oppgang på 0,3 prosent.

Produksjon av kjøretøyer og bildeler stupte hele 71,7 prosent. Boring etter olje og gass ble redusert med 28 prosent – den største nedgangen som er registrert i en statistikk som strekker seg tilbake til 1972.

Kleshandel, møbelsalg, elektronikk og mat og drikke er blant sektorene som ble rammet særlig hardt.

(©NTB)

Flere nyheter: