Menu
Kinesiske Wu Dajing jubler etter å ha slått italienske Pietro Sighel i innspurten i blandet stafett i skøyter kortbane. Dermed fikk vertsnasjonen Kina sitt første gull i Beijing-OL. Foto: Natacha Pisarenko, AP / NTB

Kortbaneskøyteløperne sikret Kinas første gull i Beijing-OL

Etter Norge, Nederland, Slovenia og Sverige tegnet også vertsnasjonen Kina seg i medaljeoversiktens gullkolonne på Beijing-lekenes første dag.

Av NTB | 05.02.2022 15:20:41

Sport: Kortbaneskøyteløperne sørget for det. Det ble hjemmeseier i den blandede stafetten over 2000 meter.

Wu Dajing slo italienske Pietro Sighel med 0,016 sekund i en spennende innspurt etter en voldsom italiensk opphenting. Qu Chunyu, Fan Kexin og Ren Ziwei gikk også på det kinesiske vinnerlaget som ble hyllet av et lite, men entusiastisk publikum.

Jubelen måtte vente mens dommerne gikk gjennom videobilder av løpet. Canada ble diskvalifisert for dytting mot det ungarske laget, som ble bronsevinner.

Kina kom til øvelsen som favoritt, men trengte hjelp på veien mot finalen. Laget snek seg videre fordi USA og ROC ble disket i semifinaleheatet. I den andre semifinalen røk verdenstoer Nederland ut da Suzanne Schulting falt.

I finalen falt Ungarn og Canada i første sving, og løpet måtte startes om igjen.

Italienske Arianna Fontana skrev kortbanehistorie med sin sølvmedalje. Det var hennes niende OL-medalje, og dermed har hun flere enn Apolo Ohno og Viktor An. Hun var allerede mestvinnende kvinne.

Ved siden av de fem kineserne som fikk gull (inkludert Zhang Yuting, som deltok i innledende runder), var det ekstra jubel for de ungarske Liu-brødrene Shaoang og Shaolin, som har kinesisk far.

Hallen for kortbaneskøyteløp ble berømt da den i 1971 huset bordtenniskamper mellom kinesere og amerikanere, det såkalte pingpongdiplomatiet. I 2008 var det volleyballarena under sommerlekene.

(©NTB)