Menu
Økokrim setter endelig punktum i korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk. Foto: Tore Meek / NTB

Korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk er omsider avsluttet

Økokrim setter endelig punktum i korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk – elleve år etter at straffesaken ble rettskraftig avgjort.

Av NTB | 22.09.2021 10:52:28

Kriminalitet og rettsvesen: Økokrim opplyser onsdag at de nå har betalt ut rundt 20,5 millioner kroner til de fornærmede selskapene på Nedre Romerike.

Pengene kommer fra salg av vannverkssjefens farmer i Sør-Afrika, og beløpet går til dekning av erstatningskrav som følge av de straffbare forholdene.

Ting har tatt lang tid i denne saken. Det er 16 år siden det ble iverksatt etterforskning og elleve år siden straffesaken ble rettskraftig avgjort ved lagmannsrettens fellende dom.

Den tidligere vannverkssjefen ble dømt til fengsel i sju år og seks måneder for grov korrupsjon og grov utroskap. Tre andre personer ble også domfelt i saken.

Vannverkssjefen anskaffet en rekke farmer i Sør-Afrikas som ble finansiert med utbytte fra korrupsjons- og utroskapshandlinger.

– Vi har økt fokus på inndragning. Økonomisk kriminalitet skal ikke lønne seg, sier Stoltenberg.

– Det har tatt tid å få pengene tilbakeført til Norge. Saken viser at det er mulig å få realisert inndragning av verdier også i utlandet, men det krever betydelig innsats og tålmodighet, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

I lagmannsrettens dom ble det bestemt at de Sørafrikanske farmene skulle inndras, og at midlene skulle anvendes til dekning av de fornærmede selskapenes erstatningskrav mot den tidligere vannverkssjefen.

(©NTB)

Flere nyheter: