Menu
Korrupsjonsvarsler Pavol Forisch fra Slovakia søker om beskyttelse i Norge. FOTO: Privat

Korrupsjonsjeger kjemper for livet i Haugesund

Korrupsjonsvarsler Pavol Forisch (43) fra Slovakia frykter for livet dersom han blir utlevert fra Norge. Nå skal hans sak behandles på nytt i norsk domstol.

Av Egil M Solberg | 19.07.2022 13:06:31

Domstol: Korrupsjonsjegerens varslinger ble starten på store skandaler i hjemlandet. Nå er Pavol Forisch redd for å bli drept hvis Norge sender ham tilbake, melder NRK.

Haugaland tingrett ville sende han hjem, men saken ble omgjort i lagmannsretten fordi tingretten ikke hadde tatt seg bryet med å oversette sentrale dokumenter.

Saken ble sendere avvist i Høyesterett. Dermed er tingrettens dom ikke gyldig og saken må behandles på nytt. Denne gang med oversatte dokumenter.

Det var i 2019 han måtte flykte og søkte politisk asyl i Norge. Men høytstående personer han hadde avslørt ønsker å få ham utlevert til hjemlandet, og i fjor utstedte Slovakia en internasjonal arrestordre på Forisch, skriver kanalen.

Pavol Forisch har dermed sittet i varetekt i Haugesund fengsel siden august 2021.

Anklagene er bagatellisere og står ikke i forhold til fengslingstiden. I den internasjonale arrestordren, heter det ifølge NRK at korrupsjonsvarsleren er tiltalt for utpressing av 100 euro, falsk anklage og besittelse av 0,7 gram kokain.

En journalist han samarbeidet med i hjemlandet ble drept sammen med kjæresten i februar 2018. De ble funnet skutt og drept i leiligheten deres. Han med to skudd i brystet, og hun med ett skudd i hodet. Dette førte til opptøyer i Slovakia og en måned senere gikk regjeringen av, skriver kanalen.

18 personer ble senere arrestert og siktet for korrupsjon, deriblant dommere, statsadvokater og politikere.

Andre han har jobbet med har også blitt drept etter i fengsel i hjemlandet. Regjeringen hevder det er snakk om selvmord, noe Forisch hevder ikke har rot i virkeligheten.

Han hevder også at det samme vil skje med han om Norge utleverer han.

Dette melder NRK.

Flere nyheter: