Menu
Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Her begraver Carlos Alberto sin 41 år gamle kone Aparecida de Freitas i Rio de Janeiro. Foto: Bruna Prado / AP / NTB

Koronaviruset har krevd over 3 millioner menneskeliv

Det globale antallet rapporterte koronadødsfall har passert 3 millioner. I land som Brasil, India og Frankrike, blir koronakrisen stadig dypere.

Av NTB | 17.04.2021 21:49:40

Medisin og helse: Den dystre milepælen ble nådd lørdag, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.

Det reelle antallet menneskeliv som er gått tapt som følge av pandemien, antas å være betydelig høyere enn 3 millioner. Mangelfull rapportering er blant årsakene.

Da verden i januar i år passerte 2 millioner registrerte koronadødsfall, hadde vaksinasjonskampanjen nylig startet i Europa og USA. I dag er det satt koronavaksiner i mer enn 190 land, men det er store variasjoner i framgangen med å få kontroll på viruset.

På verdensbasis er dødstallene igjen stigende, og det registreres i snitt rundt 12.000 dødsfall daglig. Rundt 700.000 nye smittetilfeller blir registrert daglig, også det en økning.

– Dette er ikke en situasjon som vi ønsker å være i 16 måneder inn i pandemien, når vi har kontrolltiltak som virker, sier Maria Kerkhove, en av lederne i Verdens helseorganisasjons (WHO) covid-19-innsats.

I India har også varianter av koronaviruset bidratt til en kraftig smitteøkning. I snitt er det registrert 180.000 nye daglige tilfeller den siste uka.

Det er registrert flest dødsfall i USA, med over 560.000. I Brasil er det blitt registrert rundt 370.000 døde. Mexico er på tredjeplass med over 200.000 registrerte dødsfall, etterfulgt av India og Storbritannia.

I USA og Storbritannia har vaksineringen gitt resultater, og både folk og næringsliv har begynt å tenke på livet etter pandemien. Andre steder, spesielt fattige land, ligger langt bak. Flere har måttet gjeninnføre strenge nedstengingstiltak på grunn av kraftig smittespredningen.

I Brasil registreres det rundt 3.000 dødsfall daglig. Én firedel av alle dødsfall som er rapportert i verden de siste dagene, har skjedd i Brasil. Landet herjes av en mer smittsom variant av koronaviruset, og sykehusene sliter med mangel på forsyninger.

I Europa passerte dødstallet fra pandemien 1 million tidligere i uka. Flere land rammes hardt av den mer smittsomme varianten som først ble påvist i Storbritannia. I Frankrike får nå nærmere 6.000 alvorlig syke pasienter behandling på intensivavdelinger. Så mange har det ikke vært siden den første bølgen for et år siden.

Flere nyheter: