reklame for Sheiken Bowling
Menu
Områdedirektør Geir Bukholm og avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Koronaviruset bekreftet hos person i Nord-Norge

For første gang er det nye koronaviruset påvist i Norge. En person som har vært i Kina, har testet positivt for viruset.

Av NTB | 26.02.2020 21:31:23

Medisin og helse: Folkehelseinstituttet vurderer det imidlertid som svært lite sannsynlig at personen utgjør en smitterisiko.

– Etter en individuell vurdering ble det tatt prøver av denne personen, og personen ble testet etter å ha i helgen kommet hjem fra utbruddsområdet i Kina, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på en hasteinnkalt pressekonferanse i Oslo onsdag kveld.

Onsdag viste en analyse et svakt positivt resultat, mens en tidligere analyse var negativ.

– Analysemetoden er så følsom at den også kan påvise døde virus. For å være på den sikre siden er personen i hjemmekarantene, og personen følges nå opp av den lokale helsetjenesten, sa Vold.

– Som et føre var prinsipp så gjennomføres også oppsporing av mulige kontakter, sa Vold.

Hun sier at eventuelle personer som likevel kan ha blitt smittet, vil kunne bli plassert i hjemmekarantene ut ifra individuelle vurderinger.

– Det er veldig lite sannsynlig at denne personen har smittet andre, sa hun.

Tre nordmenn ble fredag hentet hjem fra virusrammede Wuhan i Kina, men dagen etter sa Helsedirektoratet at det ikke var funnet spor av koronasmitte hos de hjemvendte nordmennene.

Vold ønsker ikke å svare på om personen som nå er bekreftet smittet, var blant de tre nordmennene som ble hentet hjem fra Kina.

Fram til tirsdag var det tatt 100 prøver av nordmenn for covid-19-viruset uten at viruset var påvist.

Vold understreket at vedkommende er frisk og ikke har symptomer. Personens hjemkommune får nå bistand fra FHI.

Onsdag ble det også kjent at en nordmann bosatt i Firenze i Italia har testet positivt på det nye koronaviruset, og vedkommende er innlagt på sykehus med milde symptomer.

Flere nyheter: