reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Den første testpasienten fikk Pfizers koronavaksine 4. mai. Foto: University of Maryland School of Medicine / AP / NTB

Koronavaksine godkjent i Storbritannia

Koronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech er godkjent i Storbritannia og kan tas i bruk allerede i neste uke.

Av NTB | 02.12.2020 08:38:13

Medisin og helse: Det opplyser den britiske regjeringen. I første omgang vil helsearbeidere og beboere på sykehjem bli prioritert når vaksineringen begynner.

Koronavaksinen er den første som er blitt godkjent av myndighetene i et vestlig land. Amerikanske Pfizer og tyske Biontech kunngjorde 9. november at deres vaksine er 95 prosent effektiv mot koronaviruset.

Nyhetsbyrået AP beskriver koronavaksinen som den første i verden som er godkjent og basert på solid og systematisk forskning – og et stort skritt i retning av en slutt på pandemien.

Pfizer opplyser at de vil begynne å sende vaksinedoser til Storbritannia umiddelbart og er klare for å gjøre det samme i USA dersom legemiddelverket FDA godkjenner vaksinen der. Det kan skje neste uke.

Både i Russland og Kina har mindre grupper allerede fått tilbud om nyutviklede koronavaksiner. Utviklingen av den russiske vaksinen Sputnik V er imidlertid blitt kritisert av vestlige eksperter som mener testingen ikke har vært omfattende nok.

– Det er et historisk øyeblikk. Vi fokuserer på å raskt kunne tilby en vaksine som holder høy kvalitet verden over, sier Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Storbritannia har bestilt doser til 20 millioner mennesker, men det er uklart hvor mange av dem som ankommer i løpet av desember. I tillegg må Pfizer-vaksinen lagres under svært lave temperaturer.

Tidligere har Det europeiske legemiddelverket (EMA) opplyst at de skal holde møte 29. desember og avgjøre om det foreligger nok data til å godkjenne koronavaksinen fra Pfizer og Biontech. En godkjenning fra EMA vil også gjelde i Norge.

Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier den britiske godkjenningen ikke får noen umiddelbar betydning for Norge.

– Dette fordi Norge er med på den felles europeiske godkjenningen. Der er prosessen godt i gang, sier Madsen til NTB.

Det britiske legemiddelverket vurderer også en annen vaksine, produsert av AstraZeneca og universitetet i Oxford. Statsminister Boris Johnson har imidlertid advart om at britene først må komme seg gjennom en hard vinter med en rekke restriksjoner, for å begrense spredningen av koronaviruset fram til det er nok vaksiner til alle som trenger det.

Også selskapet Moderna har søkt om godkjenning for sin vaksine i en rekke land, og dette skal avgjøres i EU i midten av januar. Mens Pfizers vaksine skal være 95 prosent effektiv, skal Modernas være 94 prosent effektiv og AstraZenecas 70 prosent effektiv – den sistnevnte er imidlertid mye rimeligere og lettere å oppbevare.

Det er fortsatt enkelte spørsmål rundt vaksinene, blant annet hvor lenge de vaksinerte forblir immune.

Pfizer og Biontech har imidlertid begrenset med vaksinedoser på lager, og de vil bli rasjonert fram til flere kan bli produsert.

Pfizer-vaksinen tas i to doser med tre ukers mellomrom. Storbritannia vil prioritere helsearbeidere og sykehjemsboere, deretter eldre.

Flere nyheter: