reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Tallet på oppsigelser i servicenæringen har gått kraftig opp, ifølge NHO Service og Handel. Administrerende direktør i Anne-Cecilie Kaltenborn håper på en ny kompensasjonsordning. Foto: Vidar Ruud / NTB

Koronatrøbbel for servicenæringen – mange blir oppsagt

Antall servicebedrifter som har måtte si opp ansatte, har økt kraftig den siste måneden. Særlig for kantiner er situasjonen prekær.

Av NTB | 18.09.2020 13:08:03

Arbeidsliv: NHO Service og Handel frykter nå at nye oppsigelser kommer om ikke en ny kompensasjonsordning kommer på plass.

– Uten kompensasjonsordningen, som inntil 1. september ga støtte til bedrifter rammet av koronakrisen, vil vi se en ytterligere økning i antall oppsigelser, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

– Antall oppsigelser har ikke gått ned slik vi håpet, men har tvert imot eskalert den siste måneden, og folk mister jobben i dette øyeblikk, sier hun.

Flere på hjemmekontor har skapt en bølge av oppsigelser i kantinebransjen.

– Dette har vi ikke viet nok oppmerksomhet, og nå får det konsekvenser for mange ansatte. Kantine- og matomsorgsbransjen er kjempestor, og sysselsetter rundt 8.000 i små og store kantiner i hele Norge, fra mekaniske verksteder til sykehus, sier Kaltenborn.

Hun framholder at mange kantiner bruker ufaglærte ansatte, som får sin opplæring i bedrift.

– Dette er ansatte som vi vet har vanskelig for å få ny jobb, og derfor er dette veldig urovekkende tall, sier Kaltenborn.

17 prosent har måttet gå til oppsigelser, opp fra 10 prosent i august. 16 prosent har planer om nye oppsigelser.

Fire av ti bedrifter i servicebransjene sier at kompensasjonsordningen, som opphørte i august, ville vært til hjelp i månedene som nå står foran dem.

Situasjonen er verst for landets kantinebedrifter. Her svarer 45 prosent at de har planer om å si opp ansatte, og like mange har allerede sagt opp ansatte som følge av koronapandemien. Til sammenligning svarer 19 prosent av reiselivsbedriftene det samme, viser ferske tall fra NHOs medlemsundersøkelse.

56 prosent av bedriftene i tjeneste- og handelssektoren har merket lavere etterspørsel siste fire uker, en oppgang på 15 prosentpoeng fra fem uker siden, viser den siste medlemsundersøkelsen fra NHO Handel og Service.

(©NTB)

Flere nyheter: