Menu
De inntil 400 skal settes inn i aktiv polititjeneste. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Koronatiltak: Politiet får ansette inntil 400 midlertidig

Justisdepartementet lar Politidirektoratet å ansette inntil 400 politifolk for å styrke bemanningen. Oppgaver ved grensene prioriteres.

Av NTB | 26.03.2020 09:46:58

Kriminalitet og rettsvesen: – I en svært vanskelig tid må politiet ha mannskapene de trenger for å sikre trygghet, lov og orden i Norge. Derfor styrker vi beredskapen i Norge med inntil 400 politifolk, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Departementet ga fullmakt til ansettelsene torsdag. De nyansatte skal settes inn i aktiv polititjeneste.

Personene som skal ansettes, har fullført politiutdannelse, men arbeider ikke i politiet i dag, opplyser Justis- og beredskapskapsdepartementet.

– Dette skjer i flere faser, og i første fase vil særlig distrikter som har blitt pålagt grenseoppgaver prioriteres, det vil si Øst, Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark politidistrikt, sier Mæland.

I første omgang vil Politidirektoratet (POD) raskt ansette inntil 150 personer på bakgrunn av tidligere rekrutteringsprosesser i politidistriktene. Stillingene vil i hovedsak bli fordelt til distrikter som nylig har blitt pålagt oppgaver innen indre Schengen grensekontroll.

­ – Det er mange motiverte og kvalifiserte personer som har søkt jobb i politiet, men som enda ikke har fått jobb. De kan politiet nå rekruttere. Denne løsningen vil tilføre politiet ressurser på en rask og fleksibel måte, sier Monica Mæland.

Fra 2018-kullet var tallet 80,1 prosent, mens 88,2 prosent fra 2017-kullet var ansatt i politiet.

– De nyutdannede har kompetanse og kunnskap etaten trenger, men tallene viser at det gradvis har tatt lengre tid for de siste årskullene å få både jobb og fast ansettelse i politiet, sa HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet i starten av februar.

Ansettelsene har en varighet på seks måneder, med mulighet for forlengelse på inntil ett år.

I neste fase legger POD opp til en utlysning av inntil 250 stillinger. Stillingene vil bli fordelt til politidistriktene med utgangspunkt i et sett kriterier – blant dem distriktenes innbyggertall og fravær hos egne mannskaper.

Nylig kom tall som viste at vel en tredel (36,1 prosent), av studentene fra 2019-kullet var ansatt i politistillinger ved årsskiftet. Om lag én av fem av disse har fast stilling.

Flere nyheter: