Menu
Skjenkerestriksjonene kan bli opphevet. I dag kan an servere alkohol fra til klokka 23. Foto: Javad Parsa / NTB

Koronatiltak lettes på: (Nesten) tilbake til normalen?

Utvidet skjenketid og slutt på påbudt hjemmekontor kan være blant lettelsene når regjeringen tirsdag kveld kunngjør hvilke grep de tar for å gjenåpne Norge.

Av NTB | 01.02.2022 10:50:32

politikk: Mediene spekulerte tirsdag friskt i hvilke grep Støre & co. vil ta etter at regjeringen i forrige uke varslet «betydelige lettelser» denne uka.

Det nye tiltaksregimet blir vedtatt på regjeringskonferansen tirsdag, og kommuniseres ut til allmennheten idet Dagsrevyen begynner klokka 19.

Også VG melder at meteren, munnbind og isolasjon ved sykdom er tiltak som fortsatt vil gjelde. Samtidig er det kjent at fagmyndighetene jobber med råd om isolasjonstiden på seks dager kan forkortes.

Ifølge VG er antallsbegrensninger et annet område der tiltakene lempes på. Blant annet går det mot at anbefalingen om maks ti personer i hjemmet fjernes, skriver avisa.

NRK melder at det blir lettelser når det gjelder arrangementer og hjemmekontor, men at munnbind og meter fortsatt skal gjelde.

Dagens Næringsliv erfarer at testing på grensa opphører, at hjemmekontor blir mindre nødvendig, og at skjenkereglene liberaliseres.

Men om det blir full åpning av tappekranene, er uvisst. I dag er det lov til å servere alkohol fram til klokka 23.

– Vi forventer full gjenåpning på samme måte som de har gjort i Danmark. Begrunnelsen for å beholde strenge tiltak var at helsetjenesten kunne bli overbelastet, men den begrunnelsen har myndighetene selv gått bort fra, sa administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til NTB mandag.

Han mener følgende koronatiltak bør skrotes: Antallsbegrensninger for kulturlivet og treningssentre, krav om en meters avstand, skjenkestopp klokka 23 og påbud om hjemmekontor.

– Dette er alle eksempler på svært inngripende tiltak som bare bør beholdes hvis det er absolutt nødvendig. Det er det ikke nå, sier Kristensen.

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv håper også meteren forsvinner.

– Meteren tar i praksis bort halvparten av kundene fra alt fra restauranter til kurs, konferanser og hoteller. Derfor er meteren helt feil. Den oppfattes som helt meningsløs, sier hun til DN.

– Jeg håper ikke regjeringen og helseministeren blir for utålmodige og slipper opp alle tiltak samtidig, sier medisinprofessor Steinar Westin til Dagbladet.

Han peker på at situasjonen ser ganske pen ut nå.

– Men det er antakelig fordi vi har noen tiltak. Det uroer meg litt om de kommer til å gjøre en feilslutning akkurat der, og slippe opp litt for mye, sier han.

Overfor NTB antyder assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at det er mulig at ikke alle lettelsene vil komme samtidig.

– I og med at regjeringen allerede har fortalt at det kommer lettelser, er det kanskje omfanget av lettelser det er knyttet størst spenning til blant folk flest. Men selv om ikke alle lettelser nødvendigvis kommer helt samtidig, går utviklingen i riktig retning i Norge hvis vi bare klarer å unngå en for høy smittebølge før trenden snur, sier han.

Mandag siterte Dagbladet flere ikke-navngitte kilder på at de aller fleste restriksjonene vil bli fjernet, men at regjeringen beholder 1-metersregelen og krav om munnbind der hvor meteren ikke kan holdes.

I næringslivet er det klare forventninger til full gjenåpning.

Mange fagfolk er imidlertid engstelige for at regjeringen skal trappe ned tiltakene for raskt.

(©NTB)

Flere nyheter: