Menu
SVs justispolitiker Petter Eide i Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Koronatiltak kan ha ført til tilleggsstraff for innsatte

Flere innsatte måtte ta pause i soningen sin for å redusere smittefaren i fengslene. Det kan ha ført til at flere har fått en ulovlig tilleggsstraff.

Av NTB | 18.07.2020 20:33:00

Medisin og helse: Flere innsatte måtte nemlig leve under restriksjoner under soningspausen, såkalt straffavbrudd, og i enkelte tilfeller kunne disse restriksjonene sidestilles med hjemmesoning, skriver TV 2.

Per 7. april var det registrert minst 86 saker med straffavbrudd siden koronatiltakene ble iverksatt, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI).

Jussprofessorer Jørn Jacobsen og Linda Gröning ved Universitetet i Bergen mener omfattende restriksjoner under soningspausen må ansees som tilleggsstraff, som i så fall er et brudd på Grunnloven. Også SVs Petter Eide, som er medlem av justiskomiteen, reagerer.

– Innsatte som er i fengsel under koronapandemien, får i realiteten en lengre straff enn de ellers ville fått, fordi de ikke får bevege seg fritt i soningspausen, sier han.

Eide sier at han vil ta opp saken med justisminister Monica Mæland (H).

KDI skal evaluere praksisen, sier direktør Lise Sannerud. Etaten har nå startet en «kartlegging av praksis knyttet til bruk av vilkår under straffavbrudd» og er kjent med at det har kommet reaksjoner på praksisen ved enkelte fengsler, ifølge Sannerud.

(©NTB)

Flere nyheter: