Menu
En person får en prøvevaksine for covid-19 i Seattle 20. mars i år. Arkivfoto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix

Koronatiltak kan føre til nye utbrudd av polio og meslinger

Nesten halvparten av verdens befolkning er blitt bedt om å holde seg hjemme som følge av spredningen av koronaviruset. Mange blir derfor ikke vaksinert.

Av NTB | 02.04.2020 13:02:11

Medisin og helse: Folk uteblir fra vaksineringstimer som følge av koronatiltakene, og store vaksineringstilstelninger blir også avlyst, for eksempel i det sørlige Afrika. Både barn og voksne vil dermed ikke bli vaksinert for dødelige sykdommer.

Seth Berkley, som er sjef for stiftelsen Gavi Vaccine Alliance, frykter det kan føre til spredning av andre sykdommer enn covid-19.

– Meslinger er trolig nummer én på min bekymringsliste nå, sier han.

Meslinger er en svært smittsom og noen ganger dødelig virusinfeksjon. Sykdommen har hatt vekst de siste årene etter å ha vært nesten utryddet.

Mer enn 140.000 mennesker døde av meslinger i 2018. Den store majoriteten av dødsfallene skjedde i fattige land sør for Sahara i Afrika.

Rutinemessig vaksinering er alltid svært viktig, men er spesielt viktig i en slik tid, sier Berkley. For hvis et annet utbrudd skjer, vil det føre til at helsevesenet trolig ikke vil klare å hjelpe alle.

Grunnen er at de vil unngå å sette grupper av mennesker og helsearbeidere i unødvendig risiko.

Eksperter i organisasjonene er enige i at det er nødvendig med tanke på hvor raskt koronaviruset sprer seg, men er også klare på at det vil føre til større spredning.

Det er opp til hvert enkelt land om de vil stanse tiltakene, men mange føler seg likevel tvunget.

Kampen mot polio startet i 1988 med et mål om å utrydde sykdommen innen år 2000. Kampen pågår fortsatt blant annet på grunn av mangel på tilgang i konfliktområder i Pakistan, Afghanistan og Nigeria. Vaksinemotstand er også et problem, og i noen tilfeller kommer det nye utbrudd som følge av vaksinene selv.

Stiftelsen, som ble startet av Bill og Melinda Gates, skaffer vaksiner for en rekke sykdommer til barn som bor i utviklingsland.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og partnerorganisasjoner har besluttet at alle aktiviteter mot poliospredning, bør avlyses. Det inkluderer blant annet nasjonale vaksinasjonskampanjer og dør-til-dør-besøk for å overvåke smittespredning.

Den lammende sykdommen rammer først og fremst barn under 5 år. For å få flokkimmunitet må minst 95 prosent av barn under 5 år være vaksinert. Vaksinasjonskampanjer skjer derfor så ofte som en gang i måneden.

(©NTB)

Flere nyheter: