Menu
Bortimot tomme hyller i en butikk i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Koronatiltak: En del ansatte i matbransjen får barnehage- og skoletilbud

En del ansatte innen forsyning av matvarer og drivstoff regnes nå som en del av kritiske samfunnsfunksjoner og får tilbud om barnehage og skole for barna sine.

Av NTB | 14.03.2020 21:01:45

Økonomi og næringsliv: Det opplyser Nærings- og fiskeridepartementet lørdag kveld. Dette skal imidlertid kun gjelde kritisk personell.

– Det er viktig at ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner får utført jobben sin fremover. Dette er blant annet folk som skal sørge for at det er mat og nødvendige varer i butikkene. Vi må legge til rette for at disse personene får utført sine oppgaver. Det handler om nødvendig forsyningssikkerhet, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Regjeringen vedtok torsdag at alle skoler og barnehager stenges som følge av koronasmitten, og kun kritisk nøkkelpersonell får sende barna sine i barnehager.

Bransjeorganisasjonene Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke er glade for at departementet mener at all matvareproduksjon og hele verdikjeden er samfunnskritisk.

– Svært betryggende, skriver de i en pressemelding.

* sjåfører

* lagerarbeidere

* ansatte på lagre

* ansatte ved drivstoffterminaler og -anlegg

* ansatte i sentrale administrative funksjoner

* ansatte i fôrindustrien

* personer som arbeider med husdyrproduksjon, fiskeri og havbruk

* veterinærer som arbeider med husdyr, fiskeri og havbruk

* ansatte i næringsmiddelindustrien

* butikk- og bensinstasjonsansatte

De aktuelle virksomhetene får beskjed om avklare hvem dette gjelder for og bes om å utøve skjønn i vurderingen. Hvis en annen forelder kan ivareta barnepasset, skal barna være hjemme. Og personer som ikke er barnas foreldre og er i risikogruppen, skal ikke brukes til barnevakt, ifølge departementet.

Listen over yrker i de aktuelle bransjene omfatter blant annet de følgende:

(©NTB)

Flere nyheter: