reklame for Sheiken Bowling
Menu
Eidsivating lagmannsrett har frikjent en mann som i fjor sommer fikk 10.000 kroner i bot for å ha krysset en koronastengt grenseovergang. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Koronastengte grenseoverganger var ulovlig

En mann som i fjor krysset en koronastengt grenseovergang, er i lagmannsretten frifunnet. Retten mener grensekontrollen ble ulovlig etter et halvt år.

Av NTB | 11.10.2022 12:11:02

Medisin og helse: Da Norge innførte innreisekontroll på alle grenseoverganger under pandemien brukte myndighetene en hjemmel i grenseforordningen. Den sier at unntak fra hovedregelen kan gjøres i inntil seks måneder, skriver Rett 24.

Men den norske ordningen varte lenger enn seks måneder. Den ble innført i mars 2020, og varte til oktober 2021.

Norske myndigheter løste dette ved å vedta stadig nye perioder med kontroll, hver av dem på langt mindre enn seks måneder. Men i vår slo EU-domstolen fast at man ikke kan legge sammen unntaksperioder på denne måten.

Nå har Eidsivating lagmannsrett frikjent en mann som i fjor sommer fikk 10.000 kroner i bot for å ha krysset en koronastengt grenseovergang. Begrunnelsen er at grensekontrollen på gjerningstidspunktet hadde vart i langt mer enn seks måneder.

– Hvis denne dommen blir stående kan den få betydning for flere tidligere avgjørelser, sier advokat Mauritz Aarskog, som prosederte saken.

Han opplyser at påtalemyndigheten har anket saken.

(©NTB)

Flere nyheter: