Menu
Illustrasjonsfoto: NTB

Koronasmitte gir hjerneskade med sviktende hukommelse

Selv de som bare får milde symptomer etter koronasmitte, sliter ofte med sviktende hukommelse og konsentrasjon i flere måneder, viser britisk forskning.

Av NTB | 18.01.2022 22:21:10

Tidligere studier har vist at de som opplever langvarige plager etter å ha blitt smittet, kjent som «long covid», ofte sliter med sviktende konsentrasjonsevne eller såkalt hjernetåke.

Ifølge forskerne ved Oxford-universitetet svekkes også hukommelsen og konsentrasjonsevnen hos dem som bare får milde og kortvarige plager etter smitte, ofte imellom seks og ni måneder etter at man ellers er symptomfri.

Forskerne lot en gruppe forsøkspersoner som hadde hatt covid-19, gjennomgå en rekke kognitive tester, og resultatene ble sammenholdt med resultater i en referansegruppe som ikke hadde vært smittet.

Begge grupper greide seg bra i tester som gikk på korttidshukommelse og planlegging, men de som hadde hatt covid-19, gjorde det betydelig dårligere i tester som gikk på langtidshukommelse og evnen til konsentrasjon over lengre tid. Det gjaldt også de som bare hadde hatt milde symptomer.

Forskernes trøst er at alle ser ut til å få tilbake både hukommelsen og konsentrasjonsevne i løpet av seks til ni måneder.

(©NTB)

Flere nyheter: