Menu
Den polske presidenten Andrzej Duda har det fint etter å ha testet positivt for koronaviruset, opplyser en medarbeider. Foto: Valentyn Ogirenko / Pool via AP / NTB

Koronapandemien brer om seg i Polen – presidenten smittet

Polens president Andrzej Duda er koronasmittet. Han er en av over 13.600 polakker som testet positivt fredag.

Av NTB | 24.10.2020 09:53:01

Medisin og helse: Ifølge en statssekretær ved presidentens kontor ble han anbefalt å teste seg.

– Resultatet viste seg å være positivt. Presidenten har det bra, skriver Blazej Spychalski på Twitter.

Det er uklart når den 48-år gamle konservative presidenten ble smittet. Mandag deltok han på en investeringskonferanse i Estlands hovedstad Tallinn, der han møtte Bulgarias president Rumen Radev.

Radev har senere gått i karantene.

Fredag ble det registrert rekordhøye 13.632 nye smittetilfeller i løpet av et døgn, og polakker bes nå om å jobbe hjemmefra hvis de kan. Barneskoler er delvis stengt, mens ungdomsskoleelever og studenter begynte med fjernundervisning for en uke siden.

Alle over 70 år er blitt bedt om å holde seg hjemme, og maks fem personer får lov til å samles. Det er også strenge restriksjoner for hvor mange som slipper inn i butikker, på kollektivtransportmidler og på gudstjenester.

Så langt har Polen registrert 228.318 koronatilfeller, og 4.172 dødsfall. Landet har 38 millioner innbyggere.

På grunn av den store smittespredningen, har Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) bedt om at flytrafikken fra Polen stanses.

– Oslo er spesielt utsatt for importsmitte. Vi kan like det eller ikke, men Norge er veldig avhengig av arbeidsinnvandring fra Polen og Litauen, sa Johansen til Aftenposten fredag.

Duda får påvist smitten mens koronatallene i Polen stiger raskt. Lørdag starter en nedstenging, som blant annet innebærer at restauranter og kafeer må holde stengt. De får kun selge hentemat. Hele landet regnes som «rødt» i henhold til EUs kategorisering.

Samtidig har myndighetene gjort landets største stadion, der det vanligvis spilles landskamper, om til feltsykehus.

(©NTB)

Flere nyheter: