reklame for Sheiken Bowling
Menu
12. mars var det mange som hamstret ulike varer i butikkene. Her fra Rema 1000 på Bekkestua. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Koronakrisen ga milliardvekst for dagligvarebransjen

Dagligvarebransjen har hatt en verdivekst på 7,2 prosent i første kvartal. Det tilsvarer en økning på 3 milliarder kroner.

Av NTB | 15.04.2020 09:48:17

Fritid: Dagligvarebransjen har hatt en verdivekst på 7,2 prosent i første kvartal. Det tilsvarer en økning på 3 milliarder kroner, melder Nielsen Norge i sin rapport for dagligvarebransjens første kvartal i år.

Hovedårsaken til økningen er naturligvis koronautbruddet. Totalveksten i dagligvarebransjen lå rundt 3 prosent før handlemønsteret endret seg drastisk, ifølge rapporten.

For hele 2019 var veksten på 1,9 prosent.

– I uke 11 hamstret den norske forbruker langtidsholdbar mat som en reaksjon på myndighetenes smitteverntiltak, heter det i rapporten.

Verdien av salget av dypfryst mat økte med hele 11,4 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens kategorien pakket mat økte med 12,7 prosent.

Hamstring av dopapir gir også enorme utslag i statistikken. Vaske- og husholdningsartikler økte med hele 82 prosent i uke 11. Det omfatter blant annet toalettpapir, kjøkkenruller og såpe. Etter denne hamstringen har imidlertid veksten i denne kategorien avtatt betraktelig mot siste uke i første kvartal.

Samtidig har grensehandelen falt drastisk. Som en konsekvens av dette har det vært en høyere vekst i handelen i Viken og Oslo enn i resten av landet i uke 12 og 13. For eksempel ble det solgt 83 prosent mer tobakk i det gamle Østfold fylke i uke 13 enn i samme uke i fjor.

Lavpriskjedene står nå for 68,7 prosent av omsetningen i dagligvarebransjen, ifølge rapporten. Sammenlignet med samme periode i fjor har det blitt 49 nye lavprisbutikker. Men det totale antallet butikker har bare økt med sju.

Koronasituasjonen har også ført til endringer i hva nordmenn putter i handlekurven.

Aktører som tilbyr hjemlevering av dagligvarer, har hatt en enorm pågang etter at koronautbruddet snudde opp ned på hverdagen til folk flest.

(©NTB)

Flere nyheter: