Menu
Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse før regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalssjøen hotell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Koronakrise og valgår preger snekring av nytt budsjett

Langtidseffektene av koronapandemien står i sentrum når regjeringen begynner grovsnekringen av neste års statsbudsjett. Men oljepengebruken skal ned.

Av NTB | 16.03.2021 12:23:38

Økonomi og næringsliv: Trass i nedstengingen av Viken samlet regjeringen seg tirsdag til budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Men smitteverntiltakene er strenge, bedyret statsminister Erna Solberg (H) på et pressemøte ved bredden av innsjøen.

Regjeringen gikk tirsdag i gang med å trekke opp hovedlinjene for budsjettet for 2022. Usikkerhetsmomentene er mange. Men jobbskaping vil bli det desidert mest sentrale, ifølge Solberg.

– Å bekjempe arbeidsledighet og få mer vekst i privat sektor er helt avgjørende fremover, sier hun og peker på to viktige konsekvenser av pandemien som vil prege budsjettarbeidet.

– Det vil være en del bedrifter som kommer til å gå konkurs det neste året. Vi må også se på langtidsvirkninger på andre områder, for eksempel knyttet til helse, fremholder hun.

– Vårt mål er at vi i 2022 skal komme innenfor rettesnoren for handlingsregelen på 3 prosent av fondsverdien, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Han viser til at handlingsregelen åpner for å bruke mer penger i dårlige tider, og mindre i gode.

– Og det har vi gjort, slår han fast.

Samtidig vil 2022 bli et bra år for norsk økonomi, tror Sanner.

– Men det vil slå ulikt ut, sier han og påpeker at koronakrisen har kostet mange dyrt.

– Vi har en høy arbeidsledighet, og mange bedrifter står i fare for å gå under. Det kommer til å bli tøft en stund til.

– Høy vekst i boligprisene kan føre med seg høy gjeld. Vi må unngå at det bygger seg opp finansielle ubalanser på vei ut av krisen, sier han.

Men hvordan regjeringen konkret vil gjøre det, vil han ikke si før budsjettet legges fram til høsten.

Partiene lover også det grønneste budsjettet noen gang. Men hvor mye for eksempel CO2-avgiften skal økes, vil de ikke røpe.

– Men den må være høy nok til at utslippene går ned, sier Venstre-leder Guri Melby.

– Vi har nok en annen oppfatning av hva som er viktigst for norsk økonomi framover enn det venstresiden kanskje har. Vi lager et budsjett som vi tror vi skal vinne valget på, sier Solberg.

Hun antyder dermed at regjeringen kan komme til å legge igjen et temmelig blåfarget budsjett til de rødgrønne dersom de vinner valget.

– Hovedprioriteten vår ligger i Granavolden-erklæringen. På en rekke områder trenger vi også neste års budsjett for å fullføre prosjektene våre, sier Solberg, som medgir at regjeringen fortsatt skjeler til Frp i budsjettforhandlingene.

– Men budsjettet vil også være preget av nye saker som regjeringspartiene prioriterer i denne valgkampen, sier hun.

Samtidig varsler regjeringen at oljepengebruken skal ned på et mer normalt nivå neste år.

Sanner er også bekymret for den kraftige økningen i boligprisene over hele landet, især i Oslo.

Samtidig er det valgår, og går det som meningsmålingene tyder på, kan en ny regjering være på vei inn når statsbudsjettet for 2022 blir lagt fram.

Granavolden-plattformen, som ble utarbeidet sammen med Fremskrittspartiet, vil fortsatt ligge til grunn for budsjettarbeidet, selv om den egentlig ikke gjelder for neste stortingsperiode.

(©NTB)

Flere nyheter: