Menu
Statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse før regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalssjøen hotell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Koronakrise og valgår preger snekring av nytt budsjett

Oljepengebruken skal ned, lover regjeringspartiene. De har begynt på grovsnekringen av neste års statsbudsjett – som de håper skal gi valgseier til høsten.

Av NTB | 16.03.2021 14:24:59

Økonomi og næringsliv: I et nedstengt Viken, under strenge smitteverntiltak, samlet regjeringen seg tirsdag i Hurdal for å trekke opp hovedlinjene for budsjettet for 2022.

Usikkerhetsmomentene er mange. Men jobbskaping vil bli det desidert mest sentrale, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

– Å bekjempe arbeidsledighet og få mer vekst i privat sektor er helt avgjørende fremover, sier hun.

– Det vil være en del bedrifter som kommer til å gå konkurs det neste året. Vi må også se på langtidsvirkninger på andre områder, for eksempel knyttet til helse, fremholder hun.

– Vårt mål er at vi i 2022 skal komme innenfor rettesnoren for handlingsregelen på 3 prosent av fondsverdien, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Han viser til at handlingsregelen åpner for å bruke mer penger i dårlige tider, og mindre i gode.

Lavere oljepengebruk og et stort fall i skatteinntektene vil bety harde prioriteringer. Samtidig vil 2022 bli et bra år for norsk økonomi, tror Sanner.

– Men det vil slå ulikt ut, sier han og påpeker at koronakrisen har kostet mange dyrt.

– Vi har en høy arbeidsledighet, og mange bedrifter står i fare for å gå under. Det kommer til å bli tøft en stund til.

– Vi må fortsatt bruke nok penger til at vi får folk i jobb igjen så fort som mulig og har gode ordninger for arbeidsledige, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Sanner er også bekymret for den kraftige økningen i boligprisene over hele landet, især i Oslo, og mener det nye budsjettet må inneholde tiltak for å forhindre høy gjeldsbyrde og finansielle ubalanse

Men hvilke vil han ikke røpe før budsjettet legges fram til høsten.

Partiene lover også det grønneste budsjettet noen gang. Men hvor mye for eksempel CO2-avgiften skal økes, blir et diskusjonstema framover.

– Den må være høy nok til at utslippene går ned, sier Venstre-leder Guri Melby.

– Vi har nok en annen oppfatning av hva som er viktigst for norsk økonomi fremover enn det venstresiden har, sier Solberg.

Både hun og Sanner avviser at regjeringen vil legge inn «snublesteiner» til de rødgrønne, som likevel kan komme til å måtte overta et temmelig blåfarget budsjett.

– Vi lager et budsjett som vi tror vi skal vinne valget på, sier statsministeren.

– Hovedprioriteten vår ligger i Granavolden-erklæringen. På en rekke områder trenger vi også neste års budsjett for å fullføre prosjektene våre, sier Solberg, som medgir at regjeringen fortsatt skjeler til Frp i budsjettforhandlingene.

– Men budsjettet vil også være preget av nye saker som regjeringspartiene prioriterer i denne valgkampen, sier hun.

Frp har på sin side prioriteringene klare.

– Det må bevilges mer penger til å redusere helsekøene som har vokst under pandemien, og det må kuttes i symbolske klimatiltak, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi til NTB.

I tillegg vil Frp ytterlig redusere avgiftene på grensehandelsvarer og kutte i både bompenger og bistand.

Samtidig varsler regjeringen at oljepengebruken skal ned på et mer normalt nivå neste år.

SV skulle helst sett at oljepengesekken blir holdt åpen en stund til og frykter regjeringen tar for lett på konsekvensene av koronapandemien.

Samtidig er det valgår, og går det som meningsmålingene tyder på, kan en ny regjering være på vei inn når statsbudsjettet for 2022 blir lagt fram.

Granavolden-plattformen, som ble utarbeidet sammen med Fremskrittspartiet, vil fortsatt ligge til grunn for budsjettarbeidet, selv om den egentlig ikke gjelder for neste stortingsperiode.

(©NTB)

Flere nyheter: