Menu
President Donald Trump fikk navnet sitt på kontantstøttesjekker som ble sendt til amerikanske skattebetalere og andre under koronapandemien. Arkivfoto: AP / NTB scanpix

Korona-sjekker sendt til 1 million døde i USA

USAs finansdepartement har sendt sjekker med koronastøtte verdt 13,5 milliarder kroner til over 1 million døde personer, viser en uavhengig gransking.

Av NTB | 25.06.2020 20:19:32

Medisin og helse: Regjeringen har bedt etterlatte om å gi tilbake pengene, men det er uklart om de er forpliktet til å gjøre det.

Finansdepartementet begynte å sende kontanthjelp til skattebetalere i april som et ledd i en krisepakken Kongressen vedtok i møte med massiv arbeidsledighet under pandemien. Siden er det foretatt 160,4 millioner utbetalinger på til sammen 2.600 milliarder kroner.

Rapporten fra Kongressens granskingsorgan GAO torsdag viser at myndighetene ikke sjekket dødsregisteret hver gang de sendte ut sjekkene.

Fram til 30. april, da 120 millioner utbetalinger var fullført, hadde sjekker verdt til sammen 13,5 milliarder kroner blitt sendt til døde personer.

– Noen av disse skattebetalerne kan ha vært døde på det tidspunktet betalingene ble gjort, heter det i rapporten.

Her påpekes det at den amerikanske skatteetaten IRS sitter på dødsregistrene, mens finansdepartementet og finansetaten, som fastsatte kontantstøtten, ikke gjorde det. Årsaken til at IRS i de tre første rundene med utbetalinger unnlot å sjekke mottakerne opp mot dødsregistrene, var den juridiske tolkningen som etaten opererte etter, ifølge GAOs rapport.

– IRS har ikke på nåværende tidspunkt planer om å varsle ukvalifiserte mottakere om hvordan de kan betale tilbake, påpeker GAO.

Ifølge skatterettsekspert Nina Olson er det ingenting i loven som forbyr at slike utbetalinger foretas til personer som er avgått ved døden. Det er heller ingenting i lovverket som krever at arvinger returnerer sjekkene, påpeker Olson, som jobber ved Center for Taxpayer Rights.

De fleste som betalte skatt i 2018 og 2019, har automatisk fått tilsendt en sjekk på opptil 12.000 kroner. Det samme gjelder personer som omfattes av ulike offentlige pensjons- og velferdsprogrammer.

6. mai kom IRS med en uttalelse der de sa at utbetalinger som er gjort til døde personer, bør returneres.

(©NTB)

Flere nyheter: