Menu
Foto: Chinatopix via AP / NTB scanpix

Korona: Flere blir alvorlig syke

Studier i Kina viser at 15–20 prosent av dem som får påvist koronaviruset utviklet alvorlig sykdom. Det er langt flere enn ved den vanlige sesonginfluensaen.

Av Egil M Solberg | 14.03.2020 09:49:18

Viruspandemi: I gjennomsnitt dør 900 personer her i landet av vanlig sesonginfluensa hvert år. Så langt er én person død som følge av komplikasjoner med koronaviruset, men tallet er ventet å stige fremover.

Dette er ofte eldre som også har andre sykdomsdiagnoser hvor disse virusene medfører alvorlig sykdom og død.

Noen år er antall døde av sesonginfluensa nede i 200, mens andre år som sesongen 2017/2018 var den 1800 døde av sesonginfluensaen.

Mellom 5 og 10 prosent av befolkningen blir smittet av vanlig sesonginfluensa. I år har vi en mild influensasesong over hele landet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Om lag 1,8 prosent av befolkningen oppsøker lege på grunn av en influensalignende sykdom i løpet av vintermånedene – rundt regnet 100.000 personer.

Koronaviruset er nytt

Virus som gir vanlig sesonginfluensa er forskjellig fra koronaviruset. Influensamedisinen Tamiflu virker ikke på koronaviruset, og det finnes verken vaksine eller annen utviklet medisin mot dette.

Vi har ikke støtt på dette viruset før, og det er ingen immunitet (motstandskraft) i befolkningen mot dette.

Studier i Kina viser at 15–20 prosent av dem som får påvist viruset utviklet alvorlig sykdom. Det er langt flere enn ved den vanlige sesonginfluensaen.

Smittet uten å vite det

Noen vil kunne ha koronavirus uten å være klar over dette, fordi symptomene kan være milde og ligne på vanlig forkjølelse eller influensa.

Det gjør at mange kan spre smitte uten å være klar over det.

Dette opplyser influensa-ekspert og lege Trine Hessevik Paulsen fra Folkehelseinstituttet svarer på spørsmål fra Aftenbladet.

Flere nyheter: