Menu
En ukrainsk bonde ser på at kornåkeren hans brenner etter et angrep i Dnipropetrovsk-regionen i Ukraina. Det har vært samtaler mellom Ukraina og Russland i Tyrkia denne uken om mulig korneksport. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Kornsamtalene er over i Tyrkia

Samtalene mellom Ukraina og Russland om mulig korneksport er avsluttet, opplyser Tyrkias forsvarsdepartement. Hvorvidt de oppnådde noe, er uklart.

Av NTB | 13.07.2022 16:50:43

Økonomi og næringsliv: Tyrkia har jobbet sammen med FN for å få på plass en avtale om å frakte korn som står på lager i Ukraina, ut av landet. Ukraina er en av verdens største korneksportører, og Russlands angrep på landet har bidratt til en global matkrise.

Onsdag møttes militære delegasjoner fra Russland og Ukraina bak lukkede dører i Istanbul. Det var de første direkte samtalene mellom partene siden mars.

Få timer senere sendte det tyrkiske forsvarsdepartementet ut en uttalelse der det i én setning ble opplyst om at samtalene er avsluttet. Det er uklart om samtalene ga resultater.

Målet med kornsamtalene er å få på plass en enighet som gjør at kornet kan fraktes ut fra ukrainske havner og trygt gjennom Svartehavet.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sa før samtalene at det er håp om å få på plass en avtale.

– Vi er to steg unna en enighet med Russland. Vi er klare til å eksportere korn. Vi er i siste fase av forhandlingene, og alt avhenger av Russland, sier Kuleba.

Han var imidlertid klar på at korneksporten fra det krigsherjede landet ikke vil bli gjenopptatt uten sikkerhetsgarantier for skipseiere, godseiere og Ukraina som nasjon.