Menu
De to sørkoreanske presidentkandidatene under en debatt i februar: Lee Jae-myung (t.v.) fra Det demokratiske partiet og vinneren Yoon Suk Yeol fra Folkets makt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB

Konservativ kandidat vant presidentvalget i Sør-Korea

Yoon Suk-yeol er Sør-Koreas neste president. Etter en nervepirrende valgnatt erkjenner regjeringspartiets kandidat Lee Jae-myung at han har tapt valget.

Av NTB | 09.03.2022 21:25:08

Politikk: Dermed står konservative Yoon igjen som vinner.

Han har bakgrunn som statsadvokat og stilte mot den frittalende og liberale Lee, som er tidligere guvernør i Gyeonggi-provinsen.

– Jeg gjorde mitt beste, men levde ikke opp til forventningene. Det er verken deres nederlag eller partiets. Alt ansvar ligger hos meg, sa Lee til tilhengerne sine etter valget onsdag.

Valgkampen beskrives som den bitreste i nyere tid, og den har bidratt til å forverre den allerede alvorlige politiske splittelsen landet står overfor. Kritikere mener ingen av kandidatene hadde en klar plan for å håndtere trusselen fra Nord-Korea, eller Sør-Koreas voksende økonomiske ulikhet.

Yoon lover å styrke sikkerhetssamarbeidet med USA og Japan, samt være tøffere mot Kina og Nord-Korea. Lee ønsket på sin side forsoning med Nord-Korea og en mer pragmatisk linje i forholdet med Kina.

Det var lenge uklart hvem som ville gå seirende ut. Ulike valgdagsmålinger viste ulike vinnere. Valgfunksjonærer advarte om at stemmetellingen kunne ta lengre tid enn vanlig fordi stemmeperioden ble utvidet av hensyn til covid-19-pasienter. Det er mulig at det endelige resultatet ikke vil være klart før torsdag.

Yoon vil tiltre i mai. Sørkoreanske presidenter kan ha posisjonen kun i én periode på fem år, og sittende president Moon Jae-in kunne derfor ikke stille til gjenvalg.

(©NTB)

Flere nyheter: