Menu
Forsvarer Fredrik Neumann spurte onsdag ut sin klient Espen Andersen Bråthen i Buskerud tingrett. 38-åringen er tiltalt for å ha drept fem personer i et angrep med pil og bue og kniv på Kongsberg 13. oktober 2021. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kongsberg-saken: Espen Andersen Bråthen forklarte seg detaljert om drapene

Detaljert forklarte Espen Andersen Bråthen retten hvordan han drepte og prøvde å skyte flest mulig med pil og bue for å bli gjenfødt på nytt på et bra sted.

Av NTB | 25.05.2022 10:46:16

Kriminalitet og rettsvesen: Bråthen nektet videre forklaring i retten etter første dag av rettssaken i forrige uke. Da retten ble satt på nytt onsdag, valgte han imidlertid å forklare seg videre under utspørringen fra forsvareren.

Bråthen forklarte hvordan han gikk fram da han skjøt med pil og bue mot mennesker på Coop Extra ved Nytorget og senere hvordan han angrep og drepte fem mennesker med kniv i Hyttegata om kvelden den 13. oktober i fjor.

Forsvareren hans, advokat Fredrik Neumann, kommenterte forklaringen med at det var sterk kost for retten å høre.

– Jeg angrer veldig. Jeg var helt sikker på at jeg skulle bli blind. Det var derfor jeg gjorde det. Det var sånn at jeg tenkte for halvannet år siden at jeg skulle drepe noen for at jeg skulle bli født et bra sted. For å bli født i et bra hjem, så måtte jeg drepe, forklarte Bråthen.

Både sakkyndige og påtalemyndigheten er av den oppfatning Bråthen var utilregnelig da angrepene skjedde. Han har siden pågripelsen vært innlagt på sikkerhetsavdelingen på Dikemark sykehus.

Han har fått påvist permanent paranoid schizofreni og får behandling for det.

– Du avgir forklaring og gir uttrykk for at det høres rart ut med en sånn begrunnelse for drap. Det virker som om du skjønner mer nå? Får du medisiner der du er nå, spurte Neumann.

– Ja, det får jeg. Jeg gikk ikke på medisiner tidligere. Medisinene hjelper, svarte Bråthen.

– Jeg har tenkt mye når jeg har vært på Dikemark. Det hele virker bare så rart. Alt jeg har gjort. Jeg skulle gjerne ha vært foruten den dagen. Jeg angrer veldig på det jeg har gjort. Jeg skulle ikke ha gjort det, sa 38-åringen videre.

Svært detaljert forklarte 38-åringen hvordan han gikk fra hus til hus og drepte fem intetanende beboere. Ved en av leiligheten, der paret Liv Berit Borge (75) og Gunnar Erling Sauve (75) satt på innsiden av en låst verandadør, kastet han to ganger en utestol mot ruta før han fikk hånden på innsiden og låste opp. Deretter gikk han etter de to som begge ble drept.

Han forklarte at han først valgte å dra til matbutikken med pil og bue fordi han ikke hadde noe mat og fordi det var fem dager til neste utbetaling. At han gikk i bare sokkelesten, forklarte han med at det var den eneste måten han kunne slippe unna dem han følte pleide å forfølge ham når han gikk ut av huset.

Advokaten sa det virket som om Bråthen i retten nå har en større forståelse for hva han har gjort, og at han nå forstår at tankene om at han var en engel og om gjenfødelse ikke var rette.

Flere nyheter: