Menu
Kongressen har blitt enig om en ny, omfattende koronakrisepakke, sier Mitch McConnell. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Kongressen er enig om koronakrisepakke

Den amerikanske økonomien får nesten 900 milliarder dollar i etterlengtet hjelp, etter at forhandlerne i Kongressen søndag omsider kom til enighet.

Av NTB | 21.12.2020 00:53:03

Økonomi og næringsliv: Det meldte republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, søndag. Han skriver på Twitter at amerikanerne nå ikke lenger må kjempe mot koronaviruset alene.

– Kongressen har nettopp kommet til enighet. Vi kommer til å vedta en ny krisepakke så fort som mulig. Mer hjelp er på vei, heter det videre.

Dermed er omsider hjelpen på vei for både næringslivet og den amerikanske befolkningen. Det er ventet at Representantenes hus stemmer over forslaget mandag, før Senatet følger etter, får nyhetsbyrået AP opplyst.

De fleste amerikanere får en sjekk på 600 dollar, og arbeidsløse får 300 dollar ekstra i uka. Næringslivet skal på sin side få krisehjelp til en verdi av 300 milliarder dollar.

25 milliarder dollar skal gå til å hjelpe folk med husleia, mens 45 milliarder går til flyselskaper og trafikksystemer.

Pakken har en verdi på om lag 900 milliarder dollar, tilsvarende 7.852 milliarder kroner. Til sammenligning er det norske statsbudsjettet på 1.443 milliarder.

Den pakken innebar 600 dollar ekstra til arbeidsløse i uka og en direkte utbetaling på 1.200 dollar til alle. Den hadde dessuten en klausul som forbød at folk kunne kastes ut av boligene sine om de ikke klarte å betale husleien.

Men pakken utløp i sommer, og siden har det ikke vært mulig å vedta en ny. Trass i at Trump var delvis innstilt på en ny pakke, holdt republikanerne i Kongressen i det lengste igjen på grunn av skepsis til nye dyre programmer. De ville bare gå med på rundt 700 milliarder.

Demokratene på sin side krevde en pakke på minst 2.000 milliarder dollar, som måtte inneholde støtteprogrammer for delstater og lokale myndigheter.

Krisepakken inneholder midler for å dekke kostnader til vaksinedistribusjon.

Krisepakken blir den første store pakken fra Kongressens side siden den enorme CARES-pakken på 1.800 milliarder dollar enstemmig ble vedtatt i mars, da pandemien startet.

Flere nyheter: