Menu
Kong Harald leser trontalen under den høytidelige åpningen av Stortinget. Kronprins Haakon t.v. Foto: Torstein Bøe / NTB

Kongens trontale: Utfordring å inkludere flere i arbeidslivet

Under trontalen i Stortinget talte kong Harald om utfordringene i arbeidslivet, og spesielt om at det trengs flere i arbeid i framtidens velferdsstat.

Av NTB | 11.10.2021 13:22:56

Økonomi og næringsliv: Tirsdag åpnet kong Harald det 166. Storting, og holdt den tradisjonelle trontalen, den siste under Erna Solbergs regjering for denne gang. Trontalen gir uttrykk for hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året.

I trontalen til regjeringen trakk kongen fram klimakrisen og inkludering i arbeidslivet som de viktigste oppgavene den neste perioden.

– Den økonomiske aktiviteten i Norge tar seg raskt opp. Det er nå flere sysselsatte i befolkningen enn før pandemien kom. Stadig færre går ledige. Det blir stadig flere ledige stillinger, sa kongen.

Flere må i arbeid for å finansiere velferden når bidraget fra oljeaktiviteten reduseres, poengterte han.

– Allerede nå ser vi mangel på kvalifisert arbeidskraft flere steder. Det er både en utfordring og en mulighet. En utfordring fordi mangel på arbeidskraft gir mindre verdiskaping og velferd i samfunnet, en mulighet fordi det er mange flere som kan og vil arbeide i vårt samfunn, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: