reklame for smiaa
Menu
Kong Haralds livlege Bjørn Bendz – som for øvrig har vært kongens livlege siden juni i år – under pressebrifingen i forbindelse med hjerteoperasjonen på Rikshospitalet fredag. Foto: Geir Olsen / NTB

Kongens livlege: Kong Harald blir på sykehus over helgen

På en pressekonferanse etter operasjonen av kong Haralds hjerteklaff sa hans livlege at det går bra med kongen og at han blir på sykehus over helgen.

Av NTB | 09.10.2020 14:38:10

Kuriosa og kjendiser: Kongens livlege Bjørn Bendz fortalte på en pressekonferanse fredag ettermiddag at kong Harald nå ligger på intensivavdelingen til observasjon.

– Han har det bra, sa Bendz.

Sykebesøket varte i rundt én time, og like etter klokka 16 ble dronningen og kronprinsen observert da de kjørte fra sykehuset.

Bendz venter at kongen vil være i fin form allerede lørdag.

– I morgen tidlig kommer han til å stå på beina og gå rundt, sa Bendz.

Kong Harald gjennomgikk også en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren i 2005. Det ble da satt inn en kunstig hjerteklaff. Slike hjerteklaffer har en levealder på 10 til 15 år.

Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid – i kongens tilfelle etter 15 år. Inngrepet gjøres det flere hundre av ved Rikshospitalet årlig.

– Utredningen av kongen den senere tid har vist at det var nettopp dette som hadde skjedd, sa Bendz.

Under operasjonen ble det nye klaffesystemet ført opp via noen katetre motstrøms i pulsåren, rundt det som kalles hovedpulsårebuen og ned til den syke klaffen og ned i hjertet. Den nye hjerteklaffen ble satt der den gamle sto og skviset den gamle til side.

– Dette gikk kjempebra, sa Benz.

Bendz sa at kongen vil forbli sykmeldt ut oktober. Etter dette er han forventet å kunne jobbe videre som normalt.

– Jeg råder ikke en nedtrapping av arbeidsmengden, sa Benz, og la til at kongen og dronningen selv må bestemme over sin egen arbeidsmengde.

Like før klokka 15 ankom både dronning Sonja og kronprins Haakon Rikshospitalet for å besøke kongen.

Kongen selv blir liggende på Rikshospitalet til over helgen, som er vanlig rutine, opplyste Bendz. Legene vil følge med på kongens blodtrykk og hjerterytme, og sårene der kirurgene har gått inn i forbindelse med inngrepet.

Livlegen fortalte detaljrikt om hvordan legene gikk fram under inngrepet, og han benyttet anledningen til å takke sykepleiere og leger som bisto under operasjonen.

– Kongen ble tungpustet, spesielt for to uker siden, og vi så oss nødt til å utrede ham ytterligere, og da så vi at det var på tide å skifte ut hjerteklaffen, sa han videre.

(©NTB)

Flere nyheter: