Menu
Kong Harald og kronprins Haakon mottok Serbias president Aleksandar Vučić i audiens på Slottet i Oslo mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Kongen tilbake på jobb – tok imot Serbias president

Kongen og kronprinsen ønsket den serbiske presidenten Aleksandar Vučić velkommen til Norge mandag. Krigen i Ukraina er ett av temaene under statsbesøket.

Av NTB | 28.11.2022 14:57:02

Kuriosa og kjendiser: President Vučić er på statsbesøk i Norge i to dager. Mandag morgen startet han med møte hos stortingspresident Masud Gharahkhani. Det var på forhånd kjent at energi og grønn omstilling ville bli sentralt i praten på stortingspresidentens kontor. Men også sikkerheten i Europa var et viktig tema.

– Hensikten med besøket er å videreføre de gode forbindelsene mellom Norge og Serbia og å diskutere konsekvensene av den russiske krigføringen for sikkerheten i Europa. Det er viktig å sammen stå opp mot Russland, i solidaritet med Ukraina, skriver seniorrådgiver Geir Håkon Johansen i Utenriksdepartementet (UD) i en epost til NTB.

Kong Harald er tilbake på jobb etter at han fredag ble sykmeldt for en forkjølelse. Mandag hadde han kronprinsen med seg da Vučić var på besøk. Det norske kongeparet har ikke vært på statsbesøk i Serbia, men kronprins Haakon var der på offisielt besøk i november 2014, og daværende statsminister Erna Solberg (H) besøkte landet i juli 2018.

Ifølge Johansen i UD er de bilaterale relasjonene mellom Norge og Serbia langvarige, meget gode og uendret siden Erna Solbergs besøk i 2018.

– Det er ikke planlagt noe returbesøk med det første, men den serbiske presidenten har invitert statsminister Støre på besøk til Serbia.

Mandag kveld skal presidenten delta i en middag med norske energiaktører.

Situasjonen har vært spent mellom Serbia og Kosovo i årevis. Serbia har aldri akseptert at Kosovo brøt ut av Serbia i 1999 og deretter erklærte seg som selvstendig nasjon i 2008.

I sommer forverret situasjonen seg etter flere voldelige konflikter ved grenseovergangene, og i forrige uke var det en ny, opphetet konflikt som måtte løses. Regjeringen i Kosovo krevde at etniske serbere bosatt nord i Kosovo måtte slutte å bruke serbiske bilskilt i Kosovo.

Kosovo og Serbia ble onsdag til slutt enige om å finne tiltak for å unngå at dette fører til forverring av forholdet mellom landene.

Etter lunsj med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i statsministerboligen var audiens på Slottet neste programpost for Serbias president.

Tirsdag går ferden til Trondheim. Det blir omvisning på NTNU og Sintef og en innføring i deres arbeid med fornybare energiløsninger. I Trondheim skal han også møte ordfører Rita Ottervik (Ap).

I 2018 var budskapet rundt Solbergs besøk at Norge ønsket å reetablere og forsterke det gode forholdet til Serbia. Det var et uttrykt ønske om at Serbia skulle bli mer økonomisk integrert og delta mer i Europa, for å redusere konfliktnivået på Vest-Balkan.

(©NTB)

Flere nyheter: