Menu
Kong Harald debarkerte onsdag kongeskipet Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Kongen avsluttet historisk sesong for kongeskipet

Tradisjonen tro ble kongeskipets sesong onsdag avsluttet ved at kongen debarkerte skipet. I år er det 75 år siden hans farfar kong Haakon fikk skipet i gave.

Av NTB | 07.09.2022 17:40:49

Økonomi og næringsliv: Kongeskipet Norges sesong innledes ved at kongen embarkerer skipet på våren, og så varer sesongen til høsten. Onsdag var tiden inne for å debarkere skipet.

Kongens og dronningens nylige fylkestur til Møre og Romsdal i forrige måned ble skipets siste tur for sesongen. Da snakket kongen litt om kongeskipets betydning.

– Kongeskipet betyr veldig mye. Vi har jo hørt fra dem om bord at selv når de trener med ny besetning, så går flagget til topps selv om de vet at vi ikke er der., sa han til pressen.

– Det binder Norge sammen, skjøt dronning Sonja inn.

Dronningen og kronprins Haakon var også til stede på onsdagens debarkering. I vintersesongen halveres bemanningen, og oppgavene går i hovedsak ut på vedlikehold.

Kongeskipet Norge ble bygget i England i 1937. Ti år senere ble skipet, som på den tiden het «Philante», gitt som gave til daværende kong Haakon i anledning hans 75-årsdag. Det skjedde etter en landsomfattende innsamlingsaksjon, og skipet var således en gave fra folket.

(©NTB)

Flere nyheter: