Menu
Ankommende på Oslo lufthavn må forholde seg til regler om testing og karantenehotell. Ullensaker kommune er en av flere som ber om å bli involvert i utformingen av disse reglene. Foto: Torstein Bøe / NTB

Kommunetopper lei av å få koronanyheter på pressekonferanser

Ordførerne i flere av Norges største kommuner krever mer forutsigbarhet i reglene om innreise, testing og karantene, og ber regjeringen involvere kommunene.

Av NTB | 17.06.2021 08:07:39

Politikk: Kommunetoppene ber om en kanal for dialog og involvering av kommunene i forkant av at tiltak iverksettes. Brevet er underskrevet av lederne i KS sitt storbynettverk, «innreisekommunene» Halden og Ullensaker (Gardermoen) og KS sentralt.

– Under pandemien har kommunene opplevd det krevende å få nasjonale regler og råd presentert på pressekonferanser, med kort tid til iverksettelse av endringene i regelverket, skriver kommunetoppene.

– Når det gjelder endringer i innreisereglene, med konsekvenser for kapasitet på teststasjoner og på karantenehotellplasser, er det fortsatt stort behov for at regjeringen gir kommunene bedre varslingstid fra tiltak besluttes til de iverksettes, heter det.

Kommunetoppene sier at dagens informasjonsflyt skaper høyere konfliktnivå enn nødvendig ved grensene og i karantenehotellene.

– I ytterste konsekvens påvirker det tilliten til myndighetene, både nasjonalt og lokalt, skriver lederne.

Ordførerne og KS skriver i brevet at det er gode grunner til å tro at også ordførerne i de andre kommunene med karantenehoteller stiller seg bak kravet til regjeringen.

– Vi vil derfor på det sterkeste oppfordre Justisdepartementet til å ta initiativ til å etablere en kanal for tidlig og målrettet dialog med de aktuelle kommunene i forkant av nye regelendringer. KS bistår gjerne med tilrettelegging av dette, heter det i brevet.

Reglene om karantenehotell har vært blant pandemitiltakene som har skapt mest konflikt, og både reisende og vertskommuner har flere ganger påpekt at det er vanskelig å holde følge med regler som endrer seg på kort varsel.

Blant dem som har underskrevet brevet, er byrådslederne i Oslo og Bergen, Raymond Johansen (Ap) og Roger Valhammer (Ap), Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) og Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krogh (H).

Kommunetoppene mener det er viktig å endre praksis nå, ettersom gjenåpningen vil føre til nye regelendringer i sommer.

(©NTB)

Flere nyheter: