reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Oslo har innført påbud om munnbind i kollektivtrafikken når det ikke er mulig å holde én meters avstand. Nå følger flere nabokommuner etter. Foto: Vidar Ruud / NTB

Kommuner rundt Oslo vil ha munnbindpåbud

Lillestrøm følger Oslo og innfører påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikken. Det samme er på trappene på Nesodden.

Av NTB | 29.09.2020 11:53:09

Politikk: Munnbindpåbudet gjelder når det ikke er mulig å holde én meters avstand til medtrafikanter.

Påbudet ble innført i Oslo mandag som ett av i alt fire nye tiltak for å bremse koronasmitten. Samme dag ba helseminister Bent Høie (H) Oslos 19 nabokommuner om å koordinere sine smitteverntiltak med tiltakspakken i hovedstaden.

Minst ti av dem sier nå at et munnbindpåbud er mest aktuelt, melder VG.

Blant dem er Lillestrøm.

– Endelig vedtak fattes i formannskapet i morgen, sier ordfører Jørgen Vik (Ap) til NTB.

– Vi har gjort en vurdering av at jobbreiser til Oslo representerer det største potensialet for å få økt smitte på Nesodden. Derfor har vi vært tydelig på at vi ønsker et pålegg om munnbind, sier ordfører Truls Wickholm (Ap) til Dagbladet.

I Bærum er ingen beslutninger så langt fattet.

– Med utgangspunkt i smitteverntiltakene i Oslo starter vi dialog med arbeidstakerorganisasjonene og vernetjenesten, nabokommunene og næringslivet om hvordan vi kan bidra til å gjennomføre tiltak på en god måte, sier kommunedirektør Geir B. Aga til NTB.

I Lunner kommune vurderer kommuneledelsen nå å fraråde eller «ikke anbefale» innbyggerne sine å reise til Oslo dersom det ikke er strengt nødvendig.

– Vi er innstilt på å gå ut med en advarsel til våre innbyggere om å unngå unødvendige reiser inn til Oslo. Vi skal ha møte i kommunen i dag, og jeg kommer til å oppfordre om det, sier ordfører Harald Tyrdal til Dagbladet.

Lillestrøm og flere andre kommuner sier de vil følge i Oslos fotspor når det gjelder arrangementsforbudet.

Men Lillestrøm vil ikke foreløpig pålegge skjenkesteder å registrere alle gjester. Kommunen vil først ha en dialog med bransjen.

– Vi har hittil ikke hatt smitteutbrudd som følge av besøk på kafeer og skjenkesteder i Lillestrøm, påpeker Vik.

– Dette er en sak som omhandler arbeidsgiverpolitikk, og er ikke noe som krever politisk behandling, sier Vik.

Også politikerne på Nesodden vil ha et påbud om munnbind i kollektivtrafikken.

Hole kommune har besluttet å anbefale bruk av munnbind, men vil ikke komme med et påbud, ifølge VG.

Foruten munnbindpåbud har Oslo innført påbud om registrering av gjester på serveringssteder, midlertidig forbud mot innendørs arrangementer med flere enn 50 deltakere uten faste sitteplasser og bruk av munnbind i hjemmetjenesten der det ikke er mulig å holde avstand.

Lillestrøm vil foreløpig heller ikke innføre påbud om bruk av munnbind i hjemmetjenesten, men først søke råd hos Folkehelseinstituttet (FHI) samt kommunens tillitsvalgte og hovedverneombud.

(©NTB)

Flere nyheter: